Halkların Köprüsü Derneği, derneklerinin fonlandığı yönündeki hedef gösterilmesine tepki göstererek yazılı açıklama yaptı

Halkların Köprüsü Derneği: Fon almıyoruz, hedef gösterilmeyi kınıyoruz

BİRGÜN EGE

Halkların Köprüsü Derneği, çeşitli çevreler tarafından "AB ve Almanya’dan fonlanan dernekler" olarak hedef gösterilmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Mültecilerin her an bir sorunmuş gibi görüldüğünü ve hedef gösterildiğini hatırlatan Halkların Köprüsü Derneği, "Son olarak Melih Cilga’nın 'Türkiye'deki Suriyeli Mültecilere Destek Olan Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar' olarak hazırladığı ve içerisinde derneğimizin de olduğu kurumları, nereden finanse edildiği belli olmayan 'S Kuşağı Platformu' adında sosyal medya hesabı ve oradan da Ümit Özdağ, AB ve Almanya’dan fonlanan dernekler olarak kitlesine hedef gösterdi. Derneğimiz kurulduğu 2014 yılından bu yana hiçbir yerden fon almamayı ilkesel bir tutum olarak benimsemiştir. Bizim derneğimiz, BM ya da AB için projeler hazırlamıyor; devletlerden, ulusal ya da uluslararası hiçbir kurumdan nakdi yardım kabul etmiyor. Bağımsız ve sorgulayıcı bir pozisyonu korumayı önemsiyoruz. Gönüllülerin küçük bağışları ve üyelerin aidatları ile varlığımızı sürdürüyoruz. Yanısıra; fon aldıkları iddia edilen dernek ve vakıfların hedef olarak gösterilmesini de sert bir şekilde kınıyoruz" denildi.

"İFTİRA ATMAMAYI ÖĞRENİN"

Açıklamada, "Bizler her bireyin, AB dahil olmak üzere diledikleri ülkede yaşama hakkına sahip olmaları gerektiğine inanıyoruz. 'Sığınmacı' veya 'Göçmen' değil, 'Mülteci' kavramını kullanıyoruz çünkü mültecilerin vatandaşlık dahil olmak üzere her türlü haklara sahip olmaları gerektiğini savunuyoruz. 2011 yılından bu yana Suriyeliler dışında Irak, Afgan ve pek çok başka ülkeden gelen yaklaşık 4 milyon mülteci ile birlikte yaşıyoruz ve çok iyi biliyoruz ki geri dönme olasılıkları yok, artık 'misafir' değiller. Dolayısıyla başta devlet olmak üzere bütün toplumun mültecilerle birlikte yaşamı yeniden kurmak üzere harekete geçmesi, insan haklarına saygılı bir ortamın oluşturulması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar dile getirildi: "Her türlü ırkçılığa ve ötekileştirmeye karşı mültecilerin yanında durmayı kendisine ilke edinmiş Halkların Köprüsü Derneği olarak sizleri göçe ve ezilene değil, savaşa karşı tavır almaya davet ediyoruz. Son olarak; toplumdaki nefret potansiyelini harekete geçirmeyi amaç edinenlere sesleniyoruz: Sizin bizim çalışma anlayışımızı, ilkelerimizi, yaptıklarımızı anlama kapasiteniz yok. İçiniz kötülük dolu. Biz sizi iyi biliyoruz. Siz de bizden iyiliği öğreneceksiniz. Ama önce iftira atmamayı öğrenin."