KESK, 2021 yılı bütçesine ilişkin taleplerini açıkladı: “Dar gelirlilerin, ücretli kesimlerin salgından korunarak nefes almasını ve insanca bir yaşam sürmesini sağlayacak, halktan ve emekten yana bir bütçe talep ediyoruz!”

Halktan ve emekten yana  bir bütçe istiyoruz

Meclis’e önümüzdeki hafta sunulacak olan 2021 yılı bütçesine ilişkin açıklama yapan KESK, insanca yaşamaya yetecek gelir ve güvenceli çalışma için halktan, emekten yana bir bütçe talep etti.

KESK Genel Merkezi’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Eş Genel Başkan Mehmet Bozgeyik, işçi ve emekçilerin başlıca gündeminin pandemi ve ekonomik krizle artan işsizlik ve hayat pahalılığı olduğunu, ülkeyi yönetenlerin ise bu sorunları görmezden geldiğini belirtti. Tüm ücretli kesimler gibi kamu emekçilerinin de bu sorunlardan payına düşeni aldığını söyleyen Bozgeyik, “Pandemi ile ağırlaşan kriz koşullarında iğneden ipliğe gelen zamlarla maaşlarımız erimeye devam ediyor” dedi. Son 18 ayda kamu emekçilerinin maaşlarında yaşanan artışın enflasyon farkı ile birlikte sadece yüzde 15 olduğunu kaydeden Bozgeyik, “Bu dönemde ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar miktarı tam 100 dolar azaldı” diye konuştu.

Bu koşullarda tüm toplumu yakından ilgilendiren bütçe sürecinin başladığına dikkat çeken Bozgeyik, KESK’in bütçeye ilişkin taleplerini sıraladı. Buna göre KESK, öncelikle bütçeden kamu hizmetlerine ayrılan payın artırılmasını istiyor. Konfederasyonun diğer taleplerinden bazıları ise şöyle:

►“Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilsin.

► Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak üzere ‘temel bir yurttaşlık geliri’ sağlansın.

► Bütçede toplumsal cinsiyet eşitliği temel alınsın.

► Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükü hafifletilsin, bunun için gelir vergisi adaletsizliğine son verilsin, tüketimden alınan dolaylı vergiler düşürülsün, asgari ücret vergi dışı bırakılsın, zenginlerden servet vergisi alınsın.

► Otoyolların, köprülerin, şehir hastanelerinin müteahhitlerine verilen Hazine garantilerine son verilsin.

► Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi süresince Hazine’den karşılansın.

► Temel tüketim maddelerine son iki yılda yapılan zamlar geri alınsın, bu maddelerden alınan KDV sıfırlansın.

► Ülke kaynakları savaş ve silahlanma için değil, barış ve demokrasi için kullanılsın.”

KESK ayrıca, yaşadıkları mali kayıpların ek ücret artışlarıyla telafisini, güvencesiz istihdam uygulamalarına son verilmesini, OHAL KHK’leri ile ekmeğinden edilmiş KESK üyelerinin derhal işlerine iade edilmesini ve kıdem tazminatı fonu, zorunlu BES dayatmalarından vazgeçilmesini talep etti.