Bugün vedalaşmaya hazırlandığımız 2018 yılının en koşturanı, en insana dokunan sanatçısı Haluk Levent. Kansere yakalanan, organ bağışı bekleyen hastalar, burs arayan, eğitim hakkı elinden alınan öğrenciler onu buldu ya da kurduğu AHBAP’ın kapısını çaldı. BirGün’e 2018’in son söyleşisini veren Haluk Levent, “2019 sadece iyi niyet dilekleriyle değil, birbirimize sahip çıkmakla, yaşadığımız topraklar için verdiğimiz mücadeleyle, […]

Haluk Levent: 2019’u birlikte güzelleştirelim

Bugün vedalaşmaya hazırlandığımız 2018 yılının en koşturanı, en insana dokunan sanatçısı Haluk Levent. Kansere yakalanan, organ bağışı bekleyen hastalar, burs arayan, eğitim hakkı elinden alınan öğrenciler onu buldu ya da kurduğu AHBAP’ın kapısını çaldı.

BirGün’e 2018’in son söyleşisini veren Haluk Levent, “2019 sadece iyi niyet dilekleriyle değil, birbirimize sahip çıkmakla, yaşadığımız topraklar için verdiğimiz mücadeleyle, hayatımızı güzelleştirmek için gösterdiğimiz çabayla iyi geçer. Son 2 yıldır ben binlerce gençle birlikte hareket ederek bunu anlattım, yüzlerde tebessüm bıraktım” diyor.

Karşımızda herkesin derdine, sorununa koşturan bir sanatçı var. Yetmedi, geride kalan yıl içinde hayvan haklarına dikkat çektiniz. Dünyayı böyle mi değiştireceğiz?

Bir insanı ve bir de bir hayvanı sevmekle başlayacak ve sonunda değişecek her şey. Sevmeyi unuttuk, birbirimizi ötekileştirdik. Bunu aşmamız gerekiyor.

AHBAP öncülüğünde bir buçuk yıldır koşturuyorsunuz. Neden?

Gittikçe kutuplaşıyoruz. Ötekileştirme artıyor. Bencillik artıyor. Buna karşı çıkmak, buna karşı dayanışma eylemlerinde bulunmak hem motive edici hem mutluluk verici. İnsanın ve toplumun özünde olan iyilik yapma, dayanışmada bulunmak hissini yüzleri tebessüm ettirerek, eğlendirerek ve eğlenerek yapıyoruz.

İmamı ve sosyalisti ortak bir platformda bencilliğe, kötülüğe karşı çıkıyor. Ferdinand’ı birlikte barınağa gönderdik, 12 gün havalimanında kalan Kolombiyalı dansçıları evlerine bu dayanışmayla gönderebildik. Ameliyatlar, hastalara çeşitli destekler, fidan dikmek… Özellikle gençler bu paydada buluşuyor.

Gençler demişken, gençler umutsuz, susmuş ya da ülkeyi terk etmeyi düşünüyor. Burası bizim ülkemiz. Gitmek mi kalmak mı? Sizin baktığınız yerden durum nedir?

Benim çevremde yurt dışı seçeneğini kullanan dostlarım, tanıdıklarım var. İnsanlar çocukluktan başlayarak nasıl bir hayat istediklerine dair hayaller kuruyor. Bunun başında da çocuk ve aile var. İnsanlar çocuklarının biraz daha özgür ve biraz daha iyi eğitim alabilecekleri ortamda yetişmesini isteyebilir. Bu nedenle gitmek isteyenlere zorla kalın deme hakkını kendimde görmüyorum.

Haluk Levent ve Serbay Mansuroğlu

Ancak yeni yılda da memlekette kalmayı seçenlerle burayı değiştirmeye, güzelleştirmeye çalışacağız. Bunun mücadelesini veriyoruz. Daha adil, daha özgür, daha iyi bir eğitim sistemi olursa gençler neden gitsin?

Şairin dediği gibi; sen yanmasan ben yanmasam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa… Gidenleri suçlamadan topraklarımızda mücadeleyle hayatımızı güzelleştirebileceğimizi bir şeyler yaparak anlatmaya çalışıyorum.

KIŞIN ORTASI BAHAR MÜMKÜN

Yeni yıldan beklentiniz nedir?

Oturduğun yerden etrafına yararlı olabiliyorsan, toplumsal sorumluluğunu etrafına bulaştırabiliyorsan siyasal değişimin kapısını da aralamış oluyorsun. Mücadele tarzlarımızı aşabilirsek, önce biz değişirsek kışın ortasında baharı yaşayabiliriz.

Yeni yılı artık evde kutluyoruz? Sanat etkinlikleri mi azaldı, yoksullaştık mı?

Esas mesele miladi takvimin yıldönümünü, iyi başlama dilek ve niyetiyle kutlamak. İnsanların bir araya gelme, eğlenme hakkı vardır. Noel Hıristiyan geleneğidir, Hıristyanların Noel kutlama hakkından bağımsız olarak biz bir yıldönümü kutluyoruz. Bunu anlatamadık. Eğlenmek, hediyeleşmek, biraz güzel vakit geçirmek hepimizin hakkı. Son 10 yılda sokak kutlamalarında iyi sınav veremedik. Sorunun teşhisini doğru koymak gerekiyor.

Yeni yıl mesajınız nedir?

Eğlenin, gülüşün; yaşadığınız ülkeyi ve dünyayı siz güzelleştirin.