Hamburg’da 36 yıl önce neonaziler tarafından katledilen Mehmet Kaymakçı için anıt heykel
Almanya’da neonaziler tarafından 24 Temmuz 1985'te öldürülen işçi Mehmet Kaymakçı 24 Temmuz'da Hamburg’da anısına dikilecek heykelin açılacağı bir törenle anılacak. Tören, Kaymakçı’dan altı ay sonra yine Hamburg’da benzer bir saldırı sonucu öldürülen Ramazan Avcı’nın adını taşıyan inisiyatifin ve Mölln katliamında üç üyesini yitiren Arslan ailesinin girişimleriyle gerçekleşecek.
GÜRSEL KÖKSAL
Almanya’nın Hamburg şehrinde 36 yıl önce neonaziler tarafından öldürülen Mehmet Kaymakçı katledildiği yerde açılacak bir anıt heykel ile anılacak. Yaşamını yitirdiği 24 Temmuz 1985 tarihinde 29 yaşında olan Kaymakçı’nın anısını unutturmamak amacıyla düzenlenen anma töreni 24 Temmuz'da saat 15.00’te, Hamburg’un Langenhorn semtindeki Kwittsmoor Park’ta düzenlenecek. Almanya'da yaşayan Vietnamlı sanatçı Văn Ngân Hoàng tarafından tasarlanan anıt heykelin resmen açılacağı törende, 24 Temmuz 1985’te öldürülen Kaymakçı’nın memleketi Haymana’dan Hamburg Nord İlçe Belediyesi’nin özel davetlisi olarak gelecek olan aile üyeleri de yer alacak.
Hamburg'da 2010 yılından beri unutturulan ırkçı şiddet kurbanlarının toplum vicdanına kazınması için çaba gösteren “Ramazan Avcı İnisiyatifi” öncülüğünde ve 1992 yılındaki Mölln katliamında üç yakınını kaybeden Faruk Arslan, Haymana Kültür ve Eğitim Derneği tarafından, Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanı Michael-Werner Boelz'ün katkılarıyla düzenlenen törene Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanvekili Katharina Fegebank, Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosluğu, çeşitli sivil toplum kurumlarının temsicileri de katılacak. Mehmet Kaymakçı’dan sonra yine Hamburg’da benzer bir saldırı sonucu katledilen Ramazan Avcı’nın adını taşıyan inisiyatiften yapılan açıklamada, ırkçılık karşıtı dayanışma göstermek isteyen herkese açık olan törenin korona şartları kapsamında düzenleneceği duyuruldu. Tören sırasında Kaymakçı ailesinin Haymana’da yaşayan aile üyeleriyle de video konferans bağlantısı gerçekleştirilecek.
24 Temmuz 1985'te ne oldu?
İnşaatlarda duvarcı olarak çalışan Mehmet Kaymakçı, iş dönüşü uğradığı bir lokalde üç neonazi tarafından tacize ve ağır hakaretlere uğrayınca, lokali terk ederek evin yolunu tuttu. Ancak kendisini takip eden üç neonazi tarafından sokak ortasında bayılana kadar dövüldü ve yol kenarındaki Kwittsmoor Parkı’nın çalılıklarının arasına sürüklendi. Mahkeme tutanaklarına göre saldırganlar orada buldukları 94 kg ağırlığındaki bir beton bloğu kaldırıp, Kaymakcı'nın kafasına bıraktılar. Olaydan kısa bir süre sonra yakalanan neonazi katiller Frank-Uwe P. (20), Mario B. (19) yedi ve Bernd M. (20), çıkarıldıkları mahkemede “Türk'ün işini bitirmek istedik” şeklinde ifade vermelerine rağmen, ırkçı motifin gözardı edildiği bir iddianame kapsamında yargılandılar ve sonunda gençlik ceza yasaları kapsamında 7-8 yıl hapis cezalarına çarptırıldılar.
Belediye Meclisi’nin ortak kararıyla anıt heykel
Mehmet Kaymakçı'nın anısını yaşatmak üzere yıllardır çaba gösteren “Ramazan Avcı İnisiyatifi” ve Arslan Ailesi’nin girişimleri sonucu Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi, 2019 yılında SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti ve FDP’li üyelerin ortak kararıyla cinayetin işlendiği parka bir anıt heykel ve üzerinde Türkçe, Almanca ve İngilizce dilinde bilgilendirme yazısı bulunan bir levha dikilmesi kararı aldı.
Heykeli Vietnamlı heykeltıraşçı Văn Ngân Hoàng tasarladı ve yaptı. Sanatçı benzer bir anıt heykeli geçtiğimiz yıl, 21 Ağustos 1980'de yine Hamburg’da neonaziler tarafından gerçekleştirilen kundaklamada yaşamını yitiren Vietnamlı mülteciler Ngoc Nguyên ve Anh Lân Dô anısına yapmıştı.
Almanya’da 1980’li yıllardan bu yana aşırı sağ ve ırkçı saldırılar sonucu yaşamını 200’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi. Hamburg, sonu ölümle biten en çok saldırının gerçekleştiği kentler arasında yer alıyor. Bu saldırılarda yaşamını yitirenlerin utulmasını ve unutturulmasını önlemek üzere çaba gösteren “Ramazan Avcı İnisiyatifi”, Mehmet Kaymakçı’yı anma amaçlı ilk töreni geçtiğimiz yıl, korana önlemleri nedeniyle dar kapsamlı bir etkinlik olarak düzenlemişti.