Neonazi kurbanı Mehmet Kaymakçı, ölümünden 36 yıl sonra dikilen anıt heykelle anıldı. Kaymakçı’nın katledildiği yerde dikilen heykelin açılışında konuşan Hamburg-Nord İlçe Belediye Başkanı Werner-Boelz, Kaymakçı Ailesinden gecikme için özür diledi.

Hamburg’da neonazilerin katlettiği işçi Mehmet Kaymakçı’nın anıtı dikildi: Artık unutulmayacak!

BirGün - HAMBURG

Hamburg’da 36 yıl önce neonaziler tarafından katledilen genç işçi Mehmet Kaymakçı’nın anısına, öldürüldüğü yere dikilen anıt heykeli, memleketi Haymana’dan yakın akrabalarının da katıldığı törenle açıldı.

hamburg-da-neonazilerin-katlettigi-isci-mehmet-kaymakci-nin-aniti-dikildi-artik-unutulmayacak-903086-1.

Hamburg-Nord ilçesinin Langenhorn mahallesindeki Kiwittsmoor Parkı’ndaki törene Türkiye’den Mehmet Kaymakçı’nın yeğenleri Yener Kaymakçı ve Yılmaz Gül, Hamburg Eyalet Başbakanı ve Büyükşehir Başkanı’nın Yardımcısı Katharina Fegebank, Nord İlçe Belediye Başkanı Werner-Boelz, 1992 yılında yaşanan Mölln katliamında üç üyesini yitiren Arslan Ailesi’ni temsilen Faruk Arslan, Kaymakçı’dan öldürülmesinden altı ay sonra yine Hamburg’da ırkçı saldırganlar tarafından öldürülen Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı ve yakınlarıyla, Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosluğu’ndan Muavin Konsolos Osman Taş ile “Ramazan Avcı İnisiyatifi” üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kaymakçı’nın ve aşırı sağ şiddetin tüm kurbanlarının anısını yaşatmak üzere 2010 yılında Hamburg’da kurulan “Ramazan Avcı İnisiyatifi” ve Arslan Ailesi’nin girişimleriyle Hamburg-Nord İlçe Belediyesi’nin desteğiyle dikilen anıt heykel’in açılışı sırasından memleketi Haymana’daki mezarı başında da bir tören düzenlendi ve Hamburg’daki törene canlı bağlantı kuruldu bağlandı. Mehmet Kaymakçı’nın ağabeyi Ahmet Kaymakçı ve Haymanılar, Hamburg’daki anıt heykel için emeği geçenlere teşekkür ettiler.

hamburg-da-neonazilerin-katlettigi-isci-mehmet-kaymakci-nin-aniti-dikildi-artik-unutulmayacak-903087-1.

Mehmet Kaymakçı'nın Haymana'daki mezarı başındaki törene katılanlar, Hamburg'daki törenle canlı bağlantı yoluyla buluştular.

Hamburg’daki törende ilk konuşmayı yapan Yener Kaymakçı, “Amcan katledildiğinde ben 6 yaşındaydım. Ekmek parası için gittiği Hamburg’dan Haymana’ya kara bir tabut geldi. Aile içinde ‘Mehmet’i Nazi canavarlar öldürmüş’ diyorlardı. Çocuktum. Nazi ne bilmiyordum. Amcanı öldürenlerin masallardan bildiğim canavarlar, olduğunu sanıyordum. Büyüyünce amcamı bizden alanların iki ayaklı insan canavarlar olduğunu anladım. Amcam diğer ırkçılık kurbanları gibi onlarca yıl unutuldu. Ama şimdi adı, anısı ırkçılara inat inşallah ebediyen burada kalacak. Belki şimdi 55 yaşlarında olmaları gereken, çoktan hapisten çıkmış olup, aramızda dolaşan, katiller de buraya gelip bu anıt taşı görecekler. Bilmem kalpleri sızlayacak mı? Bizim için bu tören bu anıt heykel çok önemli. Yaşadığımız acıyı ortadan kaldırmayacak ama belki başka acıların yaşanmasını önleyecek” dedi.

Amcasının unutulmaması için çaba gösteren herkese teşekkür eden Yener Kaymakçı, “Samimiyeti ile güven veren Belediye Başkanı Werner-Boelz’e ve Ramazan Avcı İnisiyatifi’ne, ne kadar teşekkür etsem azdır. İyi ki varsınız. İyi unutmadınız, iyi ki unutturmuyorsunuz, iyi ki yanımızdasınız, iyi ki buradayız. İyi ki hep beraberiz” diye konuştu.

Törende Kaymakçı ailesinden özür dileyen Nord İlçe Belediye Başkanı Werner-Boelz’in özeleştiri yüklü sözleri de şöyleydi:

“Anıt heykelin ırkçı cinayetten ancak 36 yıl sonra buraya dikilmesinden ötürü Kaymakçı Ailesinden en samimi duygularımla özür diliyorum. Bu devletin ve siyasetin ağır bir basiretsizliğidir. Irkçı şiddet kurbanlarının isimsiz kalmaması önem teşkil etmekle birlikte zaruri bir gerekliliktir. Çok kez ırkçı cinayetlerin siyasi sorumlular tarafından hafife alındığını, hatta cinayetlere anlayış gösterildiğini, cinayetlerin ırkçı motifine karşısında, yargılamalarda suskun kalındığını görüyoruz. Özellikle devlet kurumlardan Anayasamızın birinci maddesinde yer alan ‘İnsan onuru dokunulmazdır. Tüm devlet erki ona saygı göstermek ve onu korumakla yükümlüdür’ şeklindeki görev tanımına uygun davranış göstermelerini bekliyorum.”

hamburg-da-neonazilerin-katlettigi-isci-mehmet-kaymakci-nin-aniti-dikildi-artik-unutulmayacak-903088-1.

Nord İlçe Belediye Başkanı Werner-Boelz

Hamburg Eyalet Başbakanvekili Katharina Fegebank, “36 yıl önce burada yaşanan alçak, iğrenç ve ırkçı bir cinayetti. Bu anıt taş, siyaset ve sivil toplum olarak hepimizin tüm gücümüzle aşırı sağın güç kazanmasına cephe oluşturmamızı hatırlatan bir uyarı niteliği taşımalı. Aşırı sağa toplumumuzda asla yer olmamalı” dedi.

Yakınların neonazilerin saldırılarında kaybeden Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı ile Muavin Konsolos Osman Taş, İlçe Meclisi Üyesi Rachid Messaoudi ve Ramazan Avcı İnisiyatifi adına Gürsel Yıldırım da törendeki konuşmalarında Mehmet Kaymakçı’yı ve diğer ırkçı saldırı kurbanlarını andılar.

hamburg-da-neonazilerin-katlettigi-isci-mehmet-kaymakci-nin-aniti-dikildi-artik-unutulmayacak-903093-1.

Haymana’dan gelen Yener Kaymakçı ve Yılmaz Gül ile Nord İlçe Belediye Başkanı Michael Werner-Boelz anıt heykeli birlikte açtılar.

“ARTIK KİMSE MEHMET KAYMAKÇI’ YI UNUTURAMAYACAK!

Mehmet Kaymakçı’ya yönelik saldırının unutulması ve unutturulmasını önlemek, saldırının ırkçı ve aşırı sağcılarca gerçekleştirilmiş bir eylem olduğunun kabul ettirilmesi için yıllardır yoğun çaba gösteren “Ramazan Avcı İnisitiyatifi”den Gürsel Yıldırım, töreni şöyle değerlendirdi:

“24 Temmuz 1985’de, Hamburg’un Langenhorn semtindeki Kwittsmoor Park’ta neonaziler tarafından öldürülen 29 yaşındaki Haymana kökenli Mehmet Kaymakcı anısına dikilen heykel, 1980’lerin öldüresiye ırkçılığını topluma hatırlatacak.

Umarız 36 yıl öncesi Hamburg’da olanlar, öncelikle yeni kuşak göçmenlerin hafızalarında yer alacak ve bugüne ayna tutacak, 80’lerde göçmenleri hedef alan öldüresiye ırkçılık hafızalara geri dönecek..

Irkçı saldırılarının kurbanların sadece birisi olan Mehmet Kaynakçı’yı, cumartesi günü Hamburg’da layıkıyla andık. Haymana’da ve Hamburg’da paralel anmalar oldu. Kaymakçı ailesinin acılarına geç de olsa ortak olduk. Almanya’da ırkçı cinayetlere kurban giden canlarımızı layıkıyla anma kültürü için bir adım daha attık. Arslan ailesi, Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan, kuzeni Leyla Loğoğlu ve Haymana’dan Mehmet Kaymakçı’nın abisi Ahmet Kaymakçı anma etkinliği esnasında internet üzerinden buluştular.

Ahmet Abi Haymana’da, kardeşi Mehmet Kaymakçı’nın mezarı başında yanlız değildi. 41 sene önce Haymana’dan bir genç olarak gönderdikleri ve 36 yıl önce Hamburg’da kaybettikleri kardeşini, mezarı başında, Hamburg’dan Yakup Kılıç, CHP Haymana İlçe Başkanı Kasım Koç ve köylüleriyle birlikte andılar. Hamburg-Haymana arası mağdur aileler karşılıklı taziyeler gönderdiler, meajlar ilettiler, dinmeyen acılar paylaşıldı.

Ahmet Abi, bu defa rahatsızlığından dolayı Hamburg’a gelemedi, umarız seneye gelme durumu olur. Mehmet Kaymakçı’nın ailesini temsilen yeğenlerinden Yener Kaymakçı ve Yılmaz Gül geldi. Yener Kaymakçı, etkinliğe dair ‚Mehmet Amcamı bu gün layıkıyla toprağa verdik gibi hissediyorum” dedi. Amcasının ölümünde 6 yaşında olan Yener, Hamburg’da olanların özetini, mağdur aile açısından bu şekilde ifade ediyorsa, amacımıza ulaştık demektir.

Eksik olanlarımız da vardı, bunları da başka bir zaman irdelemek üzere.”

*****

KATLEDİLMESİNDEN SONRA İLK KEZ GEÇEN YIL ANILMIŞTI

İnşaatlarda duvarcı olarak çalışan Mehmet Kaymakçı, iş dönüşü uğradığı bir lokalde üç neonazi tarafından tacize ve ağır hakaretlere uğrayınca, lokali terk ederek evin yolunu tuttu. Ancak kendisini takip eden üç neonazi tarafından önce sokak ortasında ve sonra da sürüklenerek götürüldüğü Kwittsmoor Parkı’nda dövülerek, öldürüldü. Olaydan kısa bir süre sonra yakalanan katiller Frank-Uwe P. (20), Mario B. (19) ve Bernd M. (20), çıkarıldıkları mahkemede “Türk’ün işini bitirmek istedik” şeklinde ifade vermelerine rağmen, ırkçı motifin gözardı edildiği bir iddianame kapsamında yargılandılar ve gençlik ceza yasaları kapsamında 7-8 yıl hapis cezalarına çarptırıldılar.

Hamburg-Nord İlçe Belediyesi, Mehmet Kaymakçı’nın anısını yaşatmak üzere yıllardır çaba gösteren “Ramazan Avcı İnisiyatifi” ve Arslan Ailesi’nin girişimleri sonucu, 2019 yılında cinayetin işlendiği parka bir anıt heykel ve üzerinde Türkçe, Almanca ve İngilizce dilinde bilgilendirme yazısı bulunan bir levha dikilmesini kararlaştırdı.

Ölümünden sonra ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen bir törenle anılan Mehmet Kaymakçı 29 yaşındaydı.