Hamburg’da faaliyetlerini sürdüren Kadın- Şiir ve Performans atölyesi, 14 Şubat’ta müzik ve tiyatro öğeleri ile bezenmiş bir şiir akşamı sunumuna hazırlanıyor

Hamburg’da Nilgün Marmara ve Birhan Keskin mısraları ile şiir rüzgârı

Kadriye Bakşi- Hamburg

Şair kadınları, onların şiirlerini ve lirik metinlerini tanıtma işini önüne koymuş atölyenin kadınları, sanatta kadını görünür kılmayı amaçlıyor. Bu defa Nilgün Marmara ve Birhan Keskin seçilmiş. Marmara çok genç yaşta yitirdiğimiz ama yazdıklarıyla birçok şairi etkileyen bir şair ve ölümle flört eden mısralarında, “Ey iki adımlık yeryüzü, senin bütün arka bahçelerini gördüm ben,” diye meydan okuyarak ölümü seçmiş bir kadın.

Birhan Keskin’in sert, kararlı ama en kırılgan yerlerimize dokunan mısraları ise hem söylenen şarkılara hem kadınların şiir korosundaki kolektif nefesine pek yakışmış.

Atölyeye emek veren kadınlardan Semra Sevgi, “Eril dünyada boğuluyoruz, kendimize nefes alacağımız odalar açmalıyız, sanat bu alanlardan bir tanesi. Kadınlar burada kendini anlatıyor, yaratıyor, değişiyor, değiştiriyor.” diyerek çabalarının amacını açıklıyor.

Gülşen Demirörs ise Almanya’da ana dilde kültürel etkinliklerin azlığından yakınıyor: “Bir de şu var ki, Almanya Türkiyeli göçmenler açısından bir mahrumiyet bölgesi. Mesela sanat ve estetik anlayışımızın çıtası çok düşük. Çer çöp şeyleri salt kendi dilimizde diye gidip dinlemek, seyretmek durumunda kaldığımız oluyor. Kadınlar bu çıtanın yükselmesinde önemli rol oynayacak.”

Sunumda Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyleyen, kendi besteleri ile de katkıda bulunan Fatma Altundağ, “sadece şiir değil, müzikseverleri de bekleriz,” diyor.

Performans, 14 Şubat Cuma günü saat 19.30’da Mut Tiyatro’da, Amanda Str. 58, 20357 Hamburg adresinde sergilenecek.