Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller oy oranını iki katına çıkartırken SPD oy kaybına rağmen birinci parti konumunu sürdürdü. Sol Parti oy oranını yüzde bir artırmayı başardı. CDU ise eyalette tarihinin en kötü sonucunu aldı. Ciddi oy kaybına uğrayan ırkçı AfD ise kıl payı eyalet meclisine girebildi

Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimleri: Sol güçlendi, sağ eridi

Kadriye BAKŞİ / HAMBURG

Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde oylarının dörtte üçüne yakını Sosyal Demokrat Parti (SPD,) Yeşiller ve Sol Parti'nin (Die Linke) oldu. Irkçı AfD, Sachsen 2014 seçimlerinden beri ilk kez oy kaybetti. Irkçı parti yüzde 5,3 ile meclise girebildi. Thüringen'de ırkçı AfD ile işbirliği yaptığı için seçmenin cezalandırdığı FDP yüzde 2.4 oranında oy kaybederek yüzde 5 seçim barajı sınırına geldi.

Kesin olmayan sonuçlara göre, Hamburg’da oy oranlarının ve parlamentodaki sandalyelerin dağılımı şöyle oldu:

>> Sosyal Demokrat Parti (SPD): Yüzde 39 (121 kişilik parlamentoda, 50 sandalye, -8)

>> Yeşiller yüzde 24,2 (31, +16)

>> Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), yüzde 11,2 (15, ,5)

>> Die Linke (Sol Parti), yüzde 9,1, (12, +1)

>> Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 5,0, (6, -3)

Almanya için Alternatif (AfD), yüzde 5,3 (7, -1)

16 yaşını doldurmuş ve Alman vatandaşı kimliğini taşıyan 1 milyon 319 bin 700 seçmenin kayıtlı olduğu eyalette seçime katılma oranı yüzde 63 olarak tespit edildi. 2015 yılında seçime katılma oranı yüzde 56,5 olarak belirlenmişti. Eyalet Seçim Dairesi, kesin resmi sonuçların 11 Mart tarihinde açıklanacağını bildirildi.

Seçmen ırkçı AfD ile işbirlikçilerini cezalandırdı

Görünen o ki, Tühringen eyaletinde aşırı sağ parti AfD ile yapılan işbirliği ve Hanau’daki ırkçı katliam, Hamburg seçmenin tavrına da yansıdı. Aşırı sağ parti AfD ve Liberal Parti (FDP) oy kaybına uğrayarak yüzde beş barajını güçlükle aşarken seçmen Hristiyan Demokrat Parti'yi de (CDU) 70 yıllık tarihindeki en düşük oy oranı ile cezalandırıldı. Hamburg seçimlerinin galibi, bir önceki seçime göre yüzde sekize yakın bir oy kaybına rağmen birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve oylarını iki misline çıkararak yüzde yirmi beş oranla ikinci sırayı alan Yeşiller partisi oldu. Bu iki partinin, Hamburg’da beş yıldır devam eden koalisyonlarını sürdüreceklerine kesin gözüyle bakılıyor.

İlk kadın eyalet başbakanı gözüyle bakılıyordu

Ocak ayındaki anketlerde SPD ve Yeşiller'in başa baş yarıştığı belirtilerek Yeşiller lideri Katharina Fegebank, Hamburg’da ilk kadın eyalet başkanı olmaya aday görünüyordu. Ancak şehre yönelik büyük vizyon iddiası ile seçim yarışına katılan Fegebank’ın çabası birinci parti çıkmak için yetmedi. Hamburg’un eski Eyalet Maliye Senatörü ve 2018 yılından beri Eyalet Başkanı olan Tschentscher, oy kaybına rağmen yine hükümeti kurabileceği bir seçim sonucu aldı. Pragmatist ve detayları önemseyen kişiliği ile eyalette partiler üstü bir sempatiye sahip olduğu söylenen Tschentscher, seçim kampanyası sırasında, partisinin genel başkanlarını Hamburg’a davet etmedi. Hamburg eyaletine özgün bir politika izledi, Federal düzeyde SPD’yi zor konuma düşüren konulara girmedi. Tschentscher, partisinin Federal düzeydeki yenilgisini Hamburg’tan uzak tutmayı başardı.