Almanya'da sosyal demokrasinin kalesi olarak bilinen Hamburg Eyalet seçimleri 23 Şubat'ta yapılacak. 2015 yılında yapılan son seçimlerde oyların 45,62’sini alan SPD’nin oy oranının yüzde 37’ye düştüğü tahmin edilirken, Yeşiller Partisi'nin oy oranını yüzde 25’e çıkarması bekleniyor. Seçimlerde 4 partiden 14 Türkiye kökenli aday da yarışacak

Hamburg Eyalet seçimleri: Sosyal demokrasinin kalesinde son durum ne?

Kadriye Bakşi / Hamburg

Sosyal demokrasinin kalesi olarak bilinen Hamburg Eyaleti, 1957 yılından beri ağırlıkla SPD tarafından yönetiliyor. Sadece 2001- 2011 yılları arasında iktidar, CDU koalisyonlarının yönetimine geçmişti. 2015 yılında yapılan son seçimlerde oyların 45,62’sını alan SPD’nin son yapılan kamuoyu araştırmalarında oy oranının yüzde 37’ye düştüğü tahmin ediliyor ancak birinci parti olma durumunu hala koruyor.

ANKETLER SEÇİM SONUÇLARI İÇİN NE SÖYLÜYOR?

Çevre konusunun son yıllarda öne çıkmasıyla oylarında bir patlama gözlenen Yeşiller Partisi ise kamuoyu yoklamalarına göre, 2015 Hamburg seçimlerinde 12,3 olan oy oranını, yüzde 25’e çıkarması bekleniyor.

Aynı anketlerde üçüncü parti konumunda görünen CDU’nun, 2015 yılında 15,9 olan oy oranı yüzde 13’e, Sol Partinin 2015 seçimlerinde 8,5 olan oy oranı yüzde sekize düştüğü görülürken sağ popülist ırkçı parti AfD’nin oyları bir puan artarak yüzde 7’ye çıkması da dikkat çekiyor.

Tühringen seçimlerinde AFD ile iş birliği yapmaya kalkan FDP’nin seçmeni, Hamburg’da da partisini cezalandıracak gibi görünüyor. Anketlere göre 7,4’den, 4,5’e düşen oy oranı ile yüzde beş altında kalan liberaller, bu defa belki de parlamentoya giremeyecek olmanın şokunu yaşayacaklar.

14 TÜRKİYE KÖKENLİ ADAY YARIŞIYOR

hamburg-eyalet-secimleri-sosyal-demokrasinin-kalesinde-son-durum-ne-689407-1.

Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerine katılan on beş partinin dördünde, on dört Türkiye kökenli aday yarışıyor. Hamburg Alevi Kültür Merkezi’nin çağrısı ve Cengiz Orhan’ın yönetiminde yapılan toplantıda seçmenlerin sorularına cevap vermek üzere her partiden iki aday davet edildi.

Türkiye kökenli adaylar, Hamburg Parlamentosunda temsil edilen altı parti içerisinde, liberal parti FDP ve aşırı sağ parti AfD dışında bütün partilere dağıldı.

Adaylar ve partileri şöyle:

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD): Güngör Yılmaz, Ali Şimşek, Kazım Abacı, Barış Öneş, Okşan Karakuş

Yeşiller Partisi (GRÜNEN): Filiz Demirel, Yusuf Uzundağ, Sina Demirhan

Hristiyan Demokrat Parti (CDU): Ali Ertan Toprak, Bülent Kayaturan

Sol Parti (DİE LİNKE): Cansu Özdemir, Deniz Çelik, Mehmet Yıldız, Metin Kaya

Sol Parti adayları Cansu Özdemir ve Mehmet Yıldız, partilerinin önceliğinin eyaletteki yoksulluğa karşı mücadele olduğunu, konut, eğitim ve çevre için yeni sosyal politikalar önerdiklerini söyledi. Mülteci sorununa tek çözümün savaşları durdurmak olduğunu söyleyen Yıldız, Hamburg Limanı'ndan tonlarca silah ve savaş malzemesinin kriz bölgelerine gönderilmesini durdurmaya çağırdı. Yıldız’ın “Biz sizleri sadece temsil etmeye adayız, politikayı belirleyen aslında sizlersiniz, politika sokakta yapılır” sözleri alkışlarla karşılandı.

Hamburg’da yönetimde olan SPD’nin adayı Şimşek, yeni konutlar planlandığını, yeni binaların yüzde otuzunun sosyal konutlar olacağını söyledi.

Yeşiller Partisi adayları ise, "Programınızda yabancı pasaportlu hemşehrilere neden seçme-seçilme hakkı yok?' sorusuna, Bu eyalette çözülecek bir konu değil, federal mecliste çözülebilir" yaıntını verdiler ve ana konularının çevre olduğunu vurguladılar.

Yabancılara ve mültecilere karşı sert politikalar yürüten ve yabancı düşmanlığı ile eleştirilen CDU adayı Ali Ertan Toprak en kritik soruları yanıtlamak zorunda kalan aday oldu. Toprak, sol partiler içinde solculuk yapmanın kolay olduğunu öne sürerek muhafazakâr bir parti içinde, Almanya’da yaygınlaşan siyasal İslamcı gruplarla mücadele edeceğini, bunun ilk hedefi olduğunu söyledi.