Almanya Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz’un adının karıştığı Warburg Bank’ın borsa gelirini vergiden kaçırma skandalı Hamburg seçim kampanyasına damga vurdu. Warbung Bank’ın 2009 yılına ait 47 milyonluk borsa gelirinin vergisi, 2016 yılında eyalet başkanının bilgisi dahilinde zaman aşımına uğratıldığı iddia ediliyor

Hamburg seçim kampanyasında 'vergi skandalı' iddiası

Kadriye Bakşi / Hamburg

Eski Hamburg Eyalet Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz’un adının karıştığı, Warburg Bank’ın borsa gelirini vergiden kaçırma (Cum-Ex) skandalı Hamburg seçim kampanyasına damga vurdu.

Hamburg Sabah Postası (MOPO) gazetesinin haberine göre olay, Warbung Bank’ın 2009 yılına ait 47 milyonluk borsa gelirinin vergisi, 2016 yılında eyalet başkanının bilgisi dahilinde zaman aşımına uğratıldığı iddia ediliyor. Eski bir banka çalışanın tuttuğu günlük notları, Alman birinci televizyonu ARD'nin Panorama adlı programı ile Zeit gazetesinde yer aldı.

Yeşiller partisi, koalisyon ortağı Eyalet Başkanı Tschentscher’den (SPD) açıklama beklediğini duyurdu. Eyalet Meclisi'nde grubu bulunan Sol Parti de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Thüringen Eyaleti Başbakanlık seçimi sırasında ırkçı parti AfD ile iş birliği yaptığı ortaya çıkan, bu nedenle de seçmenin büyük tepki gösterdiği liberal Hür Demokratlar (FDP) ise Hamburg seçim kampanyasında bu iddialara dört elle sarıldı. FDP, konuyla ilgili parlamentoda acil özel oturum yapılmasını talep etti.

Öte yandan açıklama yapan Warbung Bank, vergi kaçırmanın söz konusu olmadığını ifade etti.

Eyalet Başkanı Tschentscher ise, Bankaların Hamburg Mali Dairesi'nin politikasını etkilemesinin söz konusu olmadığı söyledi. Olay seçim sürecindeki bir karalama kampanyası olarak mı kalacak, seçim sonrasında da üzerine gidilecek ciddi bir rüşvet olayına mı dönüşecek, henüz merak konusu.