İstanbul'da pandemi sürecinde hamile eşine ilaç almak için gece saatlerinde sokağa çıkarak nöbetçi eczane arayan Ömür Çelebi isimli yurttaşı durdurup darp ederek ağır yaralanmasına sebep olan 3 polisin her birine 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, pişmanlık göstermeyen sanık polislere iyi hal indirimi uygulamadı.

Hamile eşine ilaç almak için sokağa çıkan yurttaşı darp eden polislere hapis cezası
Fotoğraf: ANKA

Pandemi sürecinde hamile eşine ilaç almak için sokağa çıkan yurttaşı darp ederek ağır yaralanmasına sebep olan polislere ayrı ayrı 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Olay sebebiyle eşinin erken doğum yaptığını belirten yurttaş, erken doğuma bağlı olarak da çocuklarının da 30 gün yoğun bakımda kaldığını, iki aylıkken ameliyat olduğunu ve hastanede tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

İstanbul Esenyurt’ta 4 Şubat 2021 tarihinde, Ömür Çelebi isimli bir yurttaş, iddiaya göre H.G. (23), M.Ş. (25) ve M.A.K. (31) isimli 3 polis tarafından durduruldu. Çelebi’nin iddiasına göre polis otosundan inen 3 polis, “Neden durmadın” diyerek kendisine hakaret etti. Konuşmasına dahi izin verilmeden polis otosuna bindirildiğini aktaran Çelebi, 3 polisin kendisini darp etmesi sonucunda ağır yaralandığını söyledi.

Komşularının yardımıyla hastaneye kaldırılan Çelebi'nin kaburgasında kırıklar oluşan ve ciğerinde sönme meydana geldi. Çelebi, 5 gün hastanede tedavi gördü. Alınan Adli Tıp Kurumu raporunda Çelebi’nin yaralanmasının, kişinin hayatını tehlikeye sokacak nitelikte olduğu ve basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek nitelikte olduğu belirtildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU, DAVA AÇILDI

Ömür Çelebi, olayın ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Soruşturma kapsamında haklarında “kişinin hayatını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama” suçundan dava açılan 3 polisin yargılandığı davanın karar duruşması 15 Eylül 2022 tarihinde Büyükçekmece 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER

Mahkemede savunma yapan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi, ancak mahkeme aksi kanaatteyse haklarında verilecek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını veya ücretsiz olarak kamuya yararlı bir işte çalışmayı talep ettiler.

SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Karar duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, 3 sanığın da “kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanarak kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

4 YIL 2’ER AY HAPİS CEZASI VERİLDİ, İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANMADI

Kararını açıklayan mahkeme, sanık polisler H.G., M.Ş. ve M.A.K.’ye, “kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanarak, kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama” suçundan, alt sınırdan da uzaklaşarak ayrı ayrı 4 yıl 2 ay hapse çarptırdı. Mahkeme ayrıca, “sanıkların sabıkalı geçmişlerine rağmen suç işlemeleri de göz önüne alındığında herhangi bir olumlu kişiliklerinin gözlenmemesi ve üzerlerine atılı suçu inkâr edip, herhangi bir pişmanlıklarının bulunmaması” nedeniyle verilen cezada iyi hal indirimi uygulamadı.

Gerekçeli kararını da açıklayan mahkeme, olay tarihinde kamu görevlisi olan sanık polislerin, aynı suçu işleme kararının icrası kapsamında, fikir ve eylem birliği içerisinde, Ömür Çelebi’yi basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek ve hayatını tehlikeye sokacak şekilde, kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle yaraladıklarını kaydetti. Sanık savunmalarının, suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu değerlendiren mahkeme, sanıkların atılı suçu iştirak halinde işlediklerini sabit gördü. Mahkeme, gerekçeli kararında, suç kastının yoğunluğunu göz önüne alarak, sanıklara verdiği cezada alt sınırdan uzaklaştığını kaydetti.

SANIKLARDAN BİRİ DAHA ÖNCE DE HÜKÜM GİYMİŞ

Mahkeme ayrıca sanıklardan M.A.K. hakkında daha önceden açıklanması geri bırakılan mahkumiyet kararı olduğunu, karar kesinleştiğinde ise gereğinin ifası için kararı veren mahkemeye bildirimde bulunulmasını kararlaştırdı.

Mahkemenin gerekçeli kararını açıklanmasından sonra konuşan Ömür Çelebi, şunları söyledi:

"Bu esnada arabamı arıyorlar. Arabamda herhangi bir suç unsuruna rastlanmıyor. Kimlik kontrolüm esnasında sicilim temiz. Bugüne kadar bir sabıkam yok. Aracım temiz çıkıyor. Herhangi bir şey olmadığı için birbirlerine bakıyorlar o arada. Aracımın ceplik bölümünde, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bekçi adayı olduğum evrakları görüyorlar. Ve beni darp etmeyi o anda bırakıyorlar. Diyorlar ki birbirlerine, ‘Bu çocuğu bu vaziyete getirdik. Hastaneye götürsek biz ne diyeceğiz?’ Ben halimin kötü olduğunu, beni hastaneye götürmelerini söylüyorum. Beni orada ölüme terk ediyorlar. Ve ‘Şikayetçi olursan seni buralarda barındırmayız’ diyerek bırakıyorlar.

“ÖLÜM RİSKİM OLDUĞUNU SÖYLEDİLER”

Kendi aracımla aynı sokakta olduğu için bu olay, evimin önüne kadar ilerleyebiliyorum. Daha ilerisine gidemiyorum. Komşularımın yardımıyla Beylikdüzü Devlet Hastanesi'ne kaldırılıyorum. Fakat durumun kritik olduğu için, iç kanamadan ölme riskim olduğunu söylediler. Beni aynı akşam ambulansla Çam ve Sakura Devlet Hastanesi’ne sevk ediyorlar. Çam ve Sakura Devlet Hastanesi'nde beş gün yatıyorum.

“BU OLAY YÜZÜNDEN EŞİM ERKEN DOĞUM YAPTI”

Bu süreçte hastanede yattığım zaman beni ziyarete gelen hanımım, beni perişan vaziyette gördüğü için sancıları meydana geliyor. Ve bu sancılar yüzünden çocuğum erken doğuyor. Prematüre doğan çocuğum 30 gün yatıyor yoğun bakımda. Ve çocuğumun gelişmesine bağlı sıkıntılar oldu. Hala da devam etmektedir. Çocuğum daha iki aylıkken ameliyata alınıyor ve şu an sağlık durumu da pek iç açıcı değil. Hastanede tedavisi devam ediyor. Ben bunların yanlarına kalmasını istemiyorum. Başka vatandaşlarımızın başına gelmesini de istemiyorum."

“CEZANIN ONANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Ömür Çelebi’nin avukatı Uğur Büyükbunar ise dava sürecine ilişkin, “Müvekkilim gerekli açıklamaları yaptı zaten. Mahkeme de 4 yıl 2 ay hapis cezası aldılar. Müvekkilim hakkında herhangi bir ihbar yok, yakalama kararı yok, arama kararı yok. Ona rağmen sırf gece vakti, o gece sokağa çıkma yasağı vardı, sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle böyle bir darp fiili uyguladılar. Bu sebeple de 4 yıl 2 ay hapis cezası aldılar. Süreci takip etmeye devam edeceğiz. Dava Bölge Adliye Mahkemesi'nde şu an görülmeye devam ediyor. Ceza alacaklarına inanıyoruz. Adalete güveniyoruz. Gereken cezayı aldılar. Aynı şekilde cezanın onanacağını düşünüyoruz” dedi.

(ANKA)