Hamile kadınların fetüslerine koronavirüs bulaştırma ihtimali var mı?

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hamile kadınların fetüslerine koronavirüs bulaştırma ihtimali var mı? Evet, bu ihtimal dahilinde ancak görece nadir bir olgu. Pek çok virüs plasentayı geçip, rahimdeki fetüsü enfekte edebilir. Koronavirüsün de zaman zaman böyle yaptığına dair veriler mevcut.

AP'nin haberine göre İtalya'da araştırmacılar, Mart ve Nisan aylarında doğum yapan Covid-19'lu 31 kadını incelediler ve kordon kanı, plasenta ve bir vakada anne sütünde dahi virüsün izlerini buldular. Ancak yapılan bu tür bir test genetik materyalin parçalarını tespit etmekle birlikte, virüsün o bölgelerde enfeksiyona sebep olma kapasitesi olduğu anlamına gelmiyor.

Bir vakada, yenidoğanda virüs tespit edildiğini gösteren güçlü kanıtlar söz konusuydu çünkü virüsün işaretleri kordon kanında ve plasentada bulunmuştu.

Başka bir vakada ise bir yenidoğanda plasentayı geçemeyen koronavirüs antikorları vardı, bu nedenle bu antikorlar anneden geçmiş olmayabilirdi. Fransa'dan başka bir raporda ise rahim içi enfeksiyon bildirildi ve bebek doğduğunda çok hastaydı.

Bununla birlikte, bu vakaların az sayıda olduğu belirtiliyor. Associated Press'in haberine göre, Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışma, fetüslerin neden sık enfekte olmadığına dair olası bir sebep sunuyor: Plasentadaki hücreler koronavirüsün giriş yapmak için kullandığı iki aracı nadiren üretmiş oluyor. Öte yandan, araştırmacılar Zika ve diğer bir virüs türü konusunda bu kadar iyimser değiller: Bu virüslerin kullandığı araçlar bol miktarda bulunuyor.

Şimdiye kadar bu alanda yapılan araştırmaların çoğu hamileliğin ilerleyen aşamalarına dair; hamileliğin daha erken aşamalarında enfeksiyon meydana gelirse ne olduğuna dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Hamile kadınlara yönelik tavsiyeler de aynı şekilde: Enfeksiyondan kaçınmak için toplum içinde maske takın, ellerinizi sık sık yıkayın ve fiziksel mesafe kurallarına uyun.