Gama Galerisi (Gama Art Gallery) 2009’dan beri Tarihî GS Hamamı’na komşu; ardı ardına ilginç sergiler düzenliyor: https://www.gamagallery.com/artists-1 Kurucu yönetmeni Şule Altıntaş ile ekibine sanatsever olarak bir kez daha teşekkür ederim. Sergisi 16 Nisan’a kadar sürecek olan ressam ve seramikçi Bağdagül Demirtürk ile söyleşimiz: • İlk kişisel serginiz kutlu olsun, Bağdagül Hanım. ‘İlk Sergi’ coşkusuyla ne […]

‘Hamle sanatçısı’

Gama Galerisi (Gama Art Gallery) 2009’dan beri Tarihî GS Hamamı’na komşu; ardı ardına ilginç sergiler düzenliyor: https://www.gamagallery.com/artists-1 Kurucu yönetmeni Şule Altıntaş ile ekibine sanatsever olarak bir kez daha teşekkür ederim. Sergisi 16 Nisan’a kadar sürecek olan ressam ve seramikçi Bağdagül Demirtürk ile söyleşimiz:

• İlk kişisel serginiz kutlu olsun, Bağdagül Hanım. ‘İlk Sergi’ coşkusuyla ne gibi noktalara değinmek istersiniz?

Topluma plastik sanatlar anlatılmalı ve gerekli sanat eğitimleri her kesimden insanlara verilmeli ki sanat anlayışı yayılıp gelişebilsin. Ayrıca piyasaya, sanatçıların üretimi sürdürebilmesi için paylaşıma ve belirli bir kazanca gerek var.

• Sanat hayatınız nasıl başladı?

İstanbul’da birkaç büyük şirketin muhasebe ve finans bölümlerinde çalıştıktan sonra altı ay Avustralya ile Tayland’da yaşadım. Etkilendim, doğa ile iç içe yaşayabileceğim bir ortamda yeni bir başlangıca karar verdim. Birkaç yıl Bodrum’da çalıştım. Ortakent’in tepesindeki Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi’ni keşfedince tekrar sınavlara girip resim bölümünü kazandım. Mezuniyetimden iki ay sonra kurduğum ve içinde tüm işlerimin, malzememin olduğu atölyem tamamen yandı. Pes etmeden yoğunlaştım: Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde resim, Hacettepe Üniversitesi’nde ise seramik alanında Yüksek Lisans yaptım. Bodrum Gümüşlük’te eskisinden iyi olan atölyemde sanat çalışmalarımı sürdürüyorum.

• Latife Tekin’in kurduğu Gümüşlük Akademisi de orada. Yapıtlarınızdaki amaç-araç/malzeme yelpazesi ilgimi çekti.

‘Zaman-süreç-döngü’ etkileri sonucu ‘eskime, yaşlanma, yok olma, çürüme, bozulma, iz’ gibi tepkime kavramlarını sorgula(t)mak amacındayım. Çürüme, yok olma ve benzeri kavramların metaforu olarak kullandığım (ve kimyasal bir tepkime süreci olan) ‘korozyon / paslanma’ ile terk edilme ve kullanım dışı kalma algılanır; fakat aynı zamanda ilerleme, değişim ve gelişme de temsil edilir. Doku alanı bir ‘yaşam yüzeyi’ olarak sürer. Metal ile malzeme ana unsurlar; biçimlendirme olanakları çerçevesinde bir tür yeniden inşa.

• Gündeminizde neler var?

Bir vakıf ile bağış sergisi düzenlemek. Ayrıca seramik sergisi. Bir de haziran ayında yurtdışında karma bir sergi…

• Yaşayın, Demirtürk. Hayat hamle sanatı ile verimli kılınır. Siz örnek bir hamlecisiniz.

Ressam, seramikçi ve hamle sanatçısı.