Hammadde fiyatları maliyetleri katladı

Yakup Durmuş

Pandemi hemen her kesimi olumsuz etkilemeye devam ederken ayakkabı üreticileri artan hammadde fiyatlarının sektörü zora soktuğunu söyledi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ayakkabı üreticileri ile bir araya geldi. Sektörde büyük kriz yaşandığını kaydeden ayakkabı üreticisi, “Daha önce burada 130 kişi çalışıyordu, şu an 30 kişi çalışıyor. Dolar kuruna bağlı olarak hammadde fiyatları arttı ancak ayakkabı fiyatları aynı kaldı.

Pandemide ayakkabı verdiğimiz firmalar battığı için alacaklarımızı alamadık” dedi. Pandemide birçok sektör gibi ayakkabı sektörünün de durma noktasına geldiğini söyleyen Bulut, “Ayakkabı sektörü de diğer sektörler gibi bu süreçten olumsuz etkilendi. Tedbirler kapsamında ayakkabı üreticisinin işyeri bir süreliğine kapandı. İşyerleri açıldı ancak ekonomik kriz ortamında üretim neredeyse yüzde 70 düştü. Kriz, devletten yeterli destek alamayan ayakkabı sektörü için de tam bir yıkım oldu” dedi. İş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını söyleyen bir işletmeci de piyasaların durduğunu, devletten çok az destek alabildiklerini, pandemi öncesine nazaran işlerinin yüzde 70 düştüğünü söyledi. Ayakkabı verdikleri firmalar zor durumda olduğundan dolayı sipariş gelmediğini kaydeden işyeri sahibi, dolar kuruna bağlı olarak artan hammadde fiyatı nedeniyle maliyetlerinin de yüzde 100 arttığını, buna karşılık ayakkabı fiyatlarının aynı kaldığını, dolarla alıp, TL ile sattıklarını belirtti.

CHP’li Bulut’un, “Finansal olarak toparlayabilecek misiniz?” sorusu da “Çok fazla alacağımız var. Ayakkabı verdiğimiz firmaların birçoğu batınca, alacaklarımız da kaldı. Firmalar hâlâ da batıyor. O yüzden şu an mal verme imkânımız yok. Çark dönsün diye atölyeyi de kapayamıyoruz” şeklinde yanıt buldu.