Hamzaçebi: Erdoğan koalisyonu engellemek istiyor

AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde yer alan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, her iki partinin de dört yıllık güçlü bir koalisyon konusunda "fikir birliği" içinde olduğunu söyledi. Bugün gazetesinden Hasan Bozkurt'a konuşan Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ise toplumun karşı olduğu projeleri daha iki parti arasında gündeme gelmeden sahiplenerek olası bir koalisyonu engellemeye çalıştığını savundu.

Erdoğan’ın “Peşrev çekmeyi bıraksınlar, hizmete başlasınlar” açıklamasını değerlendiren Hamzaçebi, “Hükümet kurma işi siyasi partilerin görevidir. Cumhurbaşkanı’nın müdahil olacağı konu değildir. Siyasi partiler anlaşırlarsa hükümeti kurarlar. Anlaşamazlarsa Türkiye seçime gider” diye konuştu.

Erdoğan’ın "Büyük projelere dokunurlarsa beni karşılarında bulurlar" sözlerini de eleştiren Hamzaçebi şu ifadeleri kullandı: "Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında gayet seviyeli olumlu bir görüşme gerçekleşti. Bu görüşme bir hükümet görüşmesi yapalım mı yapmayalım mı görüşmesiydi. Sorunlar masaya yatırılmadı. Hiçbirisi konuşulmamışken 3. köprü 3. havalimanı gibi bir konu gündeme gelmiş olabilir mi? Bunlar hayali senaryolar. Köprü ve havaalanı gibi yatırım projelere karşıtlık üzerinden muhtemel bir koalisyonu engelleme çabası."

‘SEÇİM DOĞRU KARAR DEĞİL'
Görüşmenin perde arkasını anlatan Hamzaçebi, iki partinin de erken seçime sıcak bakmadığını söyledi. Seçimden benzer bir sonuç çıkabileceğine de dikkat çeken Hamzaçebi, “Bu sorumluluğu her iki parti hissediyor. Yeni bir hükümet kurmak tabii ki kolay değil. Güven sorununun aşılması gerekiyor. Bu sorunun aşılması için CHP’den Haluk Koç, AKP’den Ömer Çelik çalışma yürütecekler. Çalışmanın sonuçlarına göre bir daha iki parti bir araya gelecek bayram sonrasında” dedi.

Hamzaçebi, kurulacak koalisyon hükümetinin önceliklerini ise şöyle sıraladı: “Özgürlükleri baskılayan sınırlayan yasaların kaldırılması, yargı bağımsızlığının sağlanması. Ekonominin istihdam yaratan sürdürülebilir yüksek büyüme ortamına kavuşturulması, dış politika , Kürt sorunu. Hiçbiri diğerinden daha az önemli değildir. Kurulacak hükümet bunu başarmak çözmek zorundayız.” Kurban Bayramı'na emekliye 1000 TL ikramiye sözünün yetişip yetişmeyeceğine ilişkin soruya Hamzaçebi, “CHP seçim projelerinin arkasındadır. Nerede olursak olalım onları sahipleneceğiz. Onları asla kenarda bırakmayacağız” diye konuştu.

Kürt sorununun çözüm adresinin TBMM olması gerektiğini söyleyen Hamzaçebi, “Kapalı kapılar ardında İmralı’ya, Kandile gidilerek görüşülerek bu sorun çözülmez. Sorun neyse, çözüm olarak neyi görüyorsak TBMM’de kurulacak komisyonda ele alınmalı ve bütün tartışmalar milletin gözü önünde yapılmalı” dedi. Hamzaçebi CHP’nin ortağı olduğu hükümette Türkiye’ye sığınan Suriyeliler'in kapı dışarı edilmeyeceğini de vurguladı.