Almanya'nın 40 kadar kentinde ırkçılığa karşı düzenlenen eylemlerde Hanau saldırısının aydınlatılması talep edildi. 22 Ağustos'ta Hanau'da ırkçılık karşıtı, dev bir miting düzenlenecek.

'Hanau katliamı aydınlatılsın' talebi

BirGün / ALMANYA

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat'ta gerçekleştirilen katliamın aydınlatılması ve kurban yakınlarıyla dayanışma talep edildi.

Aşırı sağcı bir kişinin Hanau kent merkezinde iki nargile bara düzenlediği silahlı saldırıda dokuz kişi yaşamını yitirmiş, birçok kişi yaralanmıştı.

19 Şubat İnisiyatifi Hanau’nun katliamın altıncı ayında yaptığı protesto çağrısı Almanya’nın birçok kentinde ilgiyle karşılandı. Berlin, Frankfurt, Hamburg, Köln, Münih'in de aralarında olduğu kırktan fazla kentte aynı saatlerde gerçekleştirilen protesto gösterilerine çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu binlerce kişi katıldı.

IRKÇILIĞA KARŞI OLMAK BİR ARAYA GELMEK İÇİN YETERLİ

Berlin’de dört binin üzerinde kişinin katıldığı gösteriye göçmen kökenli gençlerin yoğun ilgi gösterdikleri görüldü. Berlin’deki yürüyüşün çağrısını yapan, Hanau katliamı sonrasında meydana gelen bir oluşum. Kısaca ABA Aktionbündnis Antirassismus (Irkçılığa Karşı Eylem Birliği) Allmende, Migrantifaya,Unteilbar, Göçmenler Birliği gibi kuruluşların yanı sıra duyarlı çok sayıda ırkçılık karşıtı kişilerden oluşuyor.

Gerek Hanau katliamı öncesi gerekse de bu katliam sonrasında duyarlı kişi ve gruplar tarafından oluşturulan inisiyatifler toplumda gelişen ve devlet kurumlarında da ciddi varlık gösteren ırkçılığa karşı çeşitli çalışmalar yürütüyorlar. Farklı kesim ve eğilimlerden olmaları birarada olmaları için engel oluşturmuyor. ‘Bir araya gelmek için ırkçılığa karşı olmak yeterli’ görüşü taşıyorlar.

hanau-katliami-aydinlatilsin-talebi-770997-1.

FRANKFURT IRKÇILIĞA KARŞI YÜRÜDÜ

Frankfurt kent merkezinde "Unutmak da yok affetmek de' adıyla düzenlenen eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. Eylemi DGB Gençliği, DİDF Gençliği, Sol Parti Gençliği, VVN ve Seebrücke Frankfurt'un da aralarında olduğu kuruluşlar düzenledi. Eylemde Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra "Temiz su olmadan pis su atılmaz" görüşünün öne çıktığı ve devlet kurumlarında 'Nazi temizliği' yapılmadığına dikkat çekildi.

Devlet kurumlarında faşist örgütlenmelerin yok edilmesinin kurumsal ırkçılığı ortadan kaldırmak için şart olduğu kaydedildi. Göçmen Kadınlar Birliği adına konuşma yapan Gülsüm Yavuz, “Almanya İçişleri Bakanı Horts Seehofer'in polis içinde ırkçılığı araştırılmasını istememesi, sorunun büyüklüğünü ortaya koyuyor. Frankfurt'ta polisle bağlantılı şiddet olayları münferit olaylar değildir. Göçmen gençler polis tarafından kriminalize ediliyor ve kamuya açık alanlardan çıkarılıyor. Özellikle göçmen ve göçmenleri savunan avukat, siyasetçi, aydınlar ve genç kadınlar ölüm tehdidi alıyor" dedi.

"AŞIRI SAĞ TERÖRÜN GERÇEK SEBEPLERİNİ BİLİYORUZ"

Mitingte, aşırı sağcıların polis ve ordu içinde de örgütlü olmalarının münferit olay olarak geçiştirilmeyeceği kaydedildi. Siyasetin NSU davasında aldığı tavrın kimseyi şaşırtmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Bu nedenle siyasete ve devlet kurumlarına soruyoruz: Daha neyi bekliyorsun. Bir sonraki saldırıyı mı? Biz bir sonraki saldırıyı beklemeyeceğiz bu kesin. Biz olayların aydınlatılmasını ve gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Biz çok daha güçlü olduğumuzda bizi parçalayamayacaklar. Biz aşırı sağ terörün gerçek sebeplerini biliyoruz. Aşırı sağ, birlikte yaşama karşıdır. Sosyal kesintiler, özelleştirmeler, banka kurtarmalara milyarlarca destek, ödenemez kiralar, çalışma koşullarının kötüleşmesi tekeller ve devletin göçmenler, çalışanlar ve mültecilerin omuzlarına yıktığı politika sonucudur. Fakirlik politikasının üzeri ırkçılıkla örtülmek isteniyor. Bu siyaset yediğimiz ekmeğimizi, soluduğumuz havayı elimizden almak istiyor. Neoliberal politikayı şiddetle reddediyoruz. Bu olaylar son buluncaya kadar sokaklardayız. Kurban yakınlarıyla dayanışma içindeyiz."

22 AĞUSTOS'TA HANAU'DA BÜYÜK MİTİNG

19 Ağustos'ta kırk kadar kentte yapılan eylemler, 22 Ağustos Cumartesi günü Hanau'da yapılacak dev mitinge hazırlık niteliği taşıyor. Mitinge Almanya'nın farklı bölgelerinden insanların katılması bekleniyor. Berlin'de Hanau için organize edilen otobüslere büyük ilgi gösterildiği kaydedildi.