19 Şubat İnisiyatifi'nin çağrısı üzerine Hanau Katliamı'nın ikinci yılında Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Stuttgart ve Münih'in de aralarında olduğu pek çok merkezde anma etkinlikleri düzenlenecek. İnisiyatifin çağrısına olumlu yanıt veren kent sayısı artıyor.

Hanau Katliamı'nın ikinci yılında Almanya'nın birçok kentinde anma töreni düzenlenecek

BirGün ALMANYA

Hanau Katliamı'nın ikinci yılında Almanya'nın dört bir yanında anma töreni düzenlenecek.

Hanau’da 19 Şubat 2020'da dokuz göçmen, Ferhat Unvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ve Gökhan Gültekin ırkçı saldırgan tarafından katledilmişti. Katliamda emniyet birimlerinin olay öncesi, sırası ve sonrasında yetkililere itham edilen hatalar Hessen Meclisi Araştırma Komisyonu'nun da gündemine gelmişti.

Hanau'da katledilenlerin yakınlarının da yer aldığı 19 Şubat İnisiyatifi, 9 göçmenin katledildiği ırkçı saldırının ikinci yılında Almanya’nın dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. İnisiyatif, eylem çağrısında “Geçen yıl Almanya ve diğer ülkelerdeki 100’den fazla şehirde insanlar sokaklara döküldü. Basın ve sosyal medyada gücünüzü ve cesaretinizi hayranlıkla izledik. Bu 19 Şubat’ta da sizleri yeniden yanımızda olmaya çağırıyoruz! Pandemi nedeniyle herkesle istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz şekilde biraraya gelemiyoruz. Bu nedenle siyasi sonuçları için, yaşadığınız kent, kasaba ve köylerin sokaklarında ve meydanlarında mitingler, gösteriler, anma etkinlikleri düzenleyin!” ifadelerine yer vermişti.

hanau-katliami-nin-ikinci-yilinda-almanya-nin-bircok-kentinde-anma-toreni-duzenlenecek-978895-1.

ETKİNLİK YAPILACAK KENTLER

İnisiyatif anma etkinliğini Hanau merkezinde (Marktplatz) saat 16.00'da düzenleyecek.

Hanau 19 Şubat İnisiyatifi'nin çağrısı üzerine "Unutmak yok affetmek de" adıyla 18 ve 19 Şubat'ta anma etkinlikleri gerçekleştirecek. 19 Şubat'a kadar eylem yapılan kent sayısında artış olacağı kaydedildi.

Berlin, Wedding/Leopoldplatz, anma mitingi, saat 12.00
Berlin, Kreuzberg/Oranienplatz, anma mitingi, saat 16.00
Berlin, Kreuzberg, Zickenplatz, yürüyüş, saat 19:30
Bochum, Hauptbahnhof, saat 17.00,
Darmstadt, Luisenplatz, saat 15.00
Dortmund, Friedensplatz, saat 14.00,
Duisburg, König Heinrich Platz, saat 13.00,
Essen, Hirschlandplatz, saat 15.00,
Frankfurt, 18-20 Şubat tarihleri arası, Edebiyat günleri, "Biz buradayız", Literaturhaus Frankfurt, Schöne Aussicht 2,
Frankfurt, Galluswarte, Günderrodestr. 18 Şubat günü, saat 18.00,
Frankfurt, Rathaus, Alt-Sossenheim 62, 18 Şubat günü, saat 18.00,
Frankfurt, Friedensbrücke, saat 12.00,
Frankfurt, Marktplatz, saat 16.00,
Hamburg, Bert-Kaempfert-Platz, saat 13.00,
Hannover, Steinorplatz, saat 15.00,
Geislingen, Fussgaengerzone, saat 14.00,
Köln, Ebertplatz, saat 13.00,
Krefeld, Hauptbahnhof, saat 13.00,
Langen, Neue Stadthalle Langen, 18 Şubat günü, saat 19.30,
Mannheim, Marktplatz, saat 17.00,
Marburg, Friedrichplatz, saat 14.00,
Münih, Königplatz, saat 17.30,
Stuttgart, Schlossplatz, saat 13.00
Ulm, Münsterplatz, saat 15.00,

RESMİ TÖRENE İÇİŞLERİ BAKANI KATILACAK

Resmi tören 18 Şubat'ta katledilenlerden üçünün mezarının, diğerleri için de birer plaketin yer aldığı Hanau Ana Mezarlığında (Hauptfriedhof) yapılacak. Törene Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier (CDU), Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky (SPD), katledilenlerin yakınları katılacak.

Katılımcı sayısının 100 ile sınırlandırıldığı törende Almanya, Hessen ve Hanau kenti adına çelenk konulacak. Açıklamada "Kurbanlara ve akrabalarına karşı saygı nedeniyle; tüm Hanau, bölge ve ülke vatandaşlarına ırkçılık ve nefret söylemiyle kararlı bir şekilde mücadele etmeleri gerektiğini hatırlatmak için, bu gün asla unutulmamalı. Hanau bir arada, Hanau katledilenlerin akrabalarının yanında. Ve Hanau, böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sağcı nefret söylemi ve şiddetin şehrimizde yeri yok " denildi.

Hessen Başbakanı Bouffier, "Hanau hepimize yapılmış bir saldırıydı. Mağdurların ve yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Kin ve nefrete karşı ancak birlikte duruş sergileyebiliriz. Biz kozmopolit bir ülkeyiz. Irkçılık, anti-Semitizm ve her türlü insan düşmanlığının toplumumuzda yeri yoktur" açıklamasını yaptı.