Hanau’ya karartma
9 kişinin katledildiği Hanau’daki ırkçı saldırının üstünü kapatmaya çalışan Almanya yargısı, Berlin’de 2 yıl önce bir Çeçen’in öldürülmesinden Moskova’yı sorumlu tuttu. İki Rus diplomat hakkında sınır dışı kararı verildi.
Dış Haberler Servisi
Almanya'da Federal Başsavcılık, 19 Şubat 2020'de Hanau kentinde düzenlenen ve aralarında Türkiye kökenlilerinde de bulunduğu 9 kişinin katledildiği ırkçı saldırı soruşturmasına ilişkin takipsizlik kararı verdi. Deutsche Welle Türkçe’deki habere göre başsavcılık, Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde bulunan Hanau kentindeki saldırıyı düzenleyen Tobias R. isimli ırkçı saldırgana yardım eden ya da destekçisi olan kişilere ilişkin delil bulunmadağını duyurdu.
Başsavcılık saldırganın tek başına hareket ettiğinden yola çıkıyor. Tobias R. adlı saldırgan, aralarında Türkiye kökenli vatandaşların da bulunduğu 9 kişiyi katletmiş, akabinde annesini de öldürürek intihar etmişti.
Federal Başsavcılık, yaptığı açıklamada olayın ırkçı bir saldırı olduğuna yönelik vurgusunu tekrarladı. Hanau'da öldürülen 9 kişi Türk, Kürt, Bulgar, Romen, Afgan ve Roman kökenli kişilerdi. Ailesinde bir göç geçmii bulunan 9 kişinin katledidiği söz konusu olayda 5 kişi de yaralanmıştı.
İPUCU BULAMADILAR
Olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, katilin babası hakkında suç duyurusunda bulunmuş, onu cinayete yardım ve saldırı planını ihbar etmemekle suçlamıştı. Ancak şimdiye kadar yürütülen soruşturmalarda 43 yaşındaki Tobias R.'in babasının da oğlunun saldırı planlarından haberdar olduğuna dair suç teşkil eden bir ipucu bulunmadığı sonucuna varıldığı bildiriliyor.
19 Şubat 2020'de Hanau kentinde 43 yaşındaki ırkçı Alman Tobias R. tarafından kısa sürede düzenlenen saldırıda Ferhat Unvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ve Gökhan Gültekin katledilmişti. Tobias R. nargile kafeler başta olmak üzere düzenlediği silahlı saldırı sonrasında ailesiyle birlikte yaşadığı eve giderek annesini de vurmuştu. Başsavcılık saldırganın suçu "derin ırkçı duygularla işlediğinin tespit edildiğini" açıklamıştı.
RUSYA İLE CİNAYET KRİZİ
Öte yandan Berlin'de 2019'da bir parkta Çeçen kökenli Gürcistan vatandaşı T.K.’yi öldürdüğü gerekçesiyle yaklaşık iki yıldır yargılanan Rus Vadim Krasikov ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararında, cinayetin Rus resmi makamlarının talimatı doğrultusunda işlendiği sonucuna varıldığına vurgu yaptı. Yargıç Olas Arnoldi gerekçeli kararını okurken, "Suç, Berlin'de görevlendirilmiş yardakçılar tarafından titizlikle hazırlanmıştır" ifadesini kullandı. Kararın ardından iki Rus diplomat hakkında sınır dışı kararı veridi.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptığı açıklamada, cinayetin "Rusya Federasyonu yetkilileri adına işlendiğini" belirtti. Bu durumun, Alman hukukunun ve Federal Almanya Cumhuriyeti'nin egemenliğinin ciddi şekilde ihlali anlamına geldiğini belirten Baerbock, "Almanya, Rusya Büyükelçiliği'nin iki diplomatik personelini istenmeyen kişi ilan etmiştir" dedi.
‘İDDİALAR TEMELSİZ’
Moskova karara tepki gösterdi. Rusya'nın Berlin Büyükelçisi kararı eleştirerek bunun zaten sıkıntılı olan Almanya ve Rusya ilişkilerine ağır bir yük getirecek, önyargılı ve siyasi güdümlü bir karar olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada da, "Rus devlet organlarının cinayete karıştığı suçlamasının temelsiz olduğu' belirtildi. Bakanlık, Almanya'nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararını 'dostane olmayan yeni bir adım' olarak niteledi?
T.K.'nın radikal İslamcı "Kafkas Emirliği"nin bir üyesi olduğu 2016’da Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu açıklanmıştı.