Antep’teki Koza Halı fabrikasında 3 işçi, pazar günü zorla çalıştırılmayı kabul etmedikleri için işten atıldı. Güvenlik zoruyla fabrikadan çıkarılan işçiler direnişe başladı

Hani işten atmak yasaktı?

Antep’teki Koza Halı fabrikasında, DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’na üye 3 işçi, haftalık izin günleri olan pazar günü zorla çalıştırılmayı kabul etmedikleri için işten atıldı. İşçilerin önce istifaya zorlandığı, bunu kabul etmemeleri üzerine güvenlik zoruyla fabrikadan çıkarıldığı ve fabrika müdürünün talimatıyla servislere dahi alınmadığı öğrenildi.

SOKAĞA ÇIKMAK YASAK AMA...

İşten çıkarılan işçiler fabrikanın önünde direnişe geçerken, olayın medyaya yansıması üzerine yönetim geri adım attı. Saatlerce fabrikanın önünde güneşin altında bekleyen işçilerin servise binerek evlerine dönmelerine izin verildi. Bunun yanında, muhasebeden aranan işçilere tüm haklarının verileceği söylendi.

DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise işçiler işe geri alınana dek mücadele edeceklerini vurguladı. “Sokağa çıkmak yasak ama işçileri sokağa atmak serbest!” diyen Türkmen, işçilerin pazartesi günü yeniden işe gideceğini, fabrikaya alınmamaları durumunda direnişe devam edeceklerini ve fabrika yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

BİZİ İSTİFAYA ZORLADILAR

İşten atılan işçilerden Mustafa Yavuz ise şunları söyledi: “Bir yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Geçen bizi topladılar, ‘İşten çıkmak istiyorsanız istifa edin, haklarınızı verelim’ dediler. Biz bunu kabul etmedik. Bunun üzerine çalışırken oturduğum sandalyeyi altımdan aldılar. Ardından pazar günü işe gelmemiz söylendi. Haftalık izin günümüz, üstelik sokağa çıkma yasağı var, gelmeyeceğimizi söyledik. Bizi güvenlikle dışarı attırdılar. ‘İstediğiniz yere gidin şikâyet edin’ dediler.”

Fabrikada salgına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu da belirten Yavuz, “Bir tek maske veriyorlar, o da kokuyor. Eldiven vb. yok. Fabrikayı dezenfekte ettiklerini de hiç görmedim. Ben annemle yaşıyorum, eve gitmeye korkuyorum. Sokağa çıkma yasağında bile bizi zorla çalıştırıyorlar. Sürekli biz işçileri tehdit ediyorlar. Ama ben hakkımı yedirmeyeceğim” diye konuştu.