Türkiye ekonomisini ve Maliye Bakanını öve öve bitiremeyen Devlet Bahçeli yoksullar için ‘askıda ekmek’ kampanyası başlattı. Bahçeli’nin çağrısına büyük tepki geldi. İktidar kanadı sessiz.

Hani ülke uçuyordu? Yurttaşı kuru ekmeğe muhtaç eden utansın

Politika Servisi

AKP ve Tayyip Erdoğan’a koşulsuz destek veren ve başkanlık sistemine geçişle birlikte tüm sorunların çözüldüğünü iddia eden MHP lideri Devlet Bahçeli ülkede yaşanan yoksulluğu, işsizliği hatta açlığı kabul etek zorunda kaldı. Çok değil iki hafta önce Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yapılan eleştirilere adeta göğsünü siper eden, ekonomideki gidişatı yere göğe sığdıramayan Bahçeli’nin komşuya kuru ekmek verme çağrısı arasındaki tezat kamuoyunun gündemi oldu.

BAHÇELİ NE YAPMAK İSTİYOR?

Ülkede her şey iyi gidiyorsa, Türkiye’yi tüm dünya kıskanıyorsa, başkanlık sistemiyle birlikte tüm köklü sorunlar çözülmüşse milyonlar neden bir kuru ekmeğe muhtaç? Bizim sorduğumuz bu soru haklı olarak iki gündür kamuoyunun da gündeminde. Kuşkusuz Bahçeli böyle bir tepkiyi geleceğini tahmin etmişti. Hazırlanan afişlerden, MHP il-ilçe örgütleri ve Ülkü Ocakları’ndan gelen destek çağrılarından anlaşılan kampanya bir anda tasarlanıp karar verilmemiş. .Yani sonu başı, tepkiler düşünülerek atılan bir adım. Burası netleştiğine yanıt aradığımız aslı soru “neden böyle bir kampanya ve neden şimdi” oldu

Partiye yakın isimlerle görüşmelerimizden akla yatkın iki sonuç ortaya çıkı. Birincisi yoksulluğun çıplak gözle görünür olması ve örgütlerin artık buna gözünü kapayamaz hale gelmesi. Yoksullaşma ve işsizlik tüm ülkenin olduğu gibi MHP tabanının da temel sorunu. Üstelik ortak oldukları iktidarın nimetlerinden çok faydalanamıyorlar. Bu durum homurdanmaları artırdı. Parti merkezini harekete geçme konusunda itici güç oynadı. Tabi bir de CHP’li yerel yönetimlerin seçmenle giderek artan dirsek temasının da etkisi var.

İkincisi ise daha çok yaşanacak olası bir erken seçimle ilgili. AKP’ye verilen desteğin tüm günahlara ortak olma anlamına gelmesi istenmiyor. Aldığımız bilgilere göre bundan sonra da “dengeli” bir biçimde farklı tonlarda çıkışlar olacak.

hani-ulke-ucuyordu-yurttasi-kuru-ekmege-muhtac-eden-utansin-793639-1.

İKTİDAR EKMEĞE SESİZ KALDI

Erdoğan ve kabinesi ekonomi alanında hayal satmaya devam ederken ortağından gelen “askıda ekmek” kampanyasına iktidar cenahından ses gelmedi. MHP kampanyayı genişlettikçe Erdoğan’ın radarına girecek ve konu ile ilgili reaksiyonunu gösterecek. Meseleye hemen tepki göstermemesi konuya ılımlı yaklaşacağının da işareti olarak görülebilir.

Bahçeli başlattığı kampanya ile ortağının ekonomi politikalarına ciddi bir eleştiri sunmuş oldu. Anlaşılan o ki işsizlik ve yoksulluk artış hızına göre muhalefeti de artacak. Masum bir kampanya gibi görünse de ortakların önümüzdeki dönemde yaşayacakları sorunlara dair önemli ipuçları içeriyor.