Artvin’de yapılması planlanan 28 köyü ilgilendiren Hanlı HES projesi için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Daha önce verilen ÇED olumlu kararını iptal ettirdiklerini hatırlatan Avukat Yıldırım, yeni kararı da yargıya taşıdıklarını belirti. Yıldırım, “Bu dava yaşam kaynağımız olan suyun davasıdır. Mücadelemiz sürecek” dedi.

Hanlı HES yeniden yargıya taşındı: Yine direneceğiz yine kazanacağız

Volkan ATEŞ

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan ve 28 köyü ilgilendiren Hanlı HES projesi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararına itiraz eden Şavşat Dernekler Federasyonu üyeleri basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Avukat Halis Yıldırım, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Artvin’de valilik, Şavşat’ta ise kaymakamlık yapmış olan Selahattin Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hanlı HES için 2018 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Kararı yargıya taşıyan bölge halkı Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bölgedeki erozyon tehlikesine dikkat çeken mahkeme, projenin çevreye vereceği sebepler nedeniyle ÇED olumlu kararını iptal etti.

Şirket karar üzerine projede ufak revizyonlar yaparak santralın 10 megavatın altında olduğunu belirterek ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bölge halkı projenin yapılmasına neden olacak kararı yeniden yargıya taşıdı.

ÇED olumlu kararının iptal gerekçelerini sıralayan bölge halkı, ÇED gerekli değildir kararın da iptal olması gerektiğini belirtti.

MAHKEMENİN TESPİTLERİ ORTADA

Yeniden dava açtıklarını belirten avukat Yıldırım, “Proje ile ilgili olarak mahkeme kararıyla hukuka ve mevzuata aykırılık kararı verilmiş iken ve mahkeme kararında belirtilen aykırılıklar ortada dururken, aynı coğrafyada, aynı derede, aynı ekosistemde ve yine 28 köyün kadim su kullanım hakkı hesaplanmadan hazırlanmış proje sırf 10 megavat altında olduğu için hukuka ve mevzuata uygun hale mi gelecek?” diye sordu.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dava doğanın, çevrenin, kendini ifade edemeyen dilsiz varlıkların ve her şeyin yaşam kaynağı olan suyun davasıdır. Hukuk, esasta kendini ortadan kaldıracak bir suiniyet varyasyonuna teslim olamaz, olmayacaktır da. 28 köyün halkı, Şavşat ve ve Ardanuç ilçe halkı ve gurbetteki tüm Artvin sevdalıları bu haklı mücadeleyi bugüne kadar olduğu gibi dayanışmayla ve kararlılıkla sürdürecektir.”