Hannover, Hanau'da 9 insanın katledildiği ırkçı katliam için tek yürek oldu. Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay, insanların hedef alınmasının, korku atmosferinin ve ayrımcı dilin kabul edilemez olduğunu söyledi

Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Onay: Biz bu ülkeye aitiz, ırkçılar bunu değiştiremeyecek

Halit Yaşar Demirbağ / HANNOVER

Hannover'de Alman Sendikalar Birliği, kiliseler, siyasi partiler SPD, Sol Parti ve Yeşiller ile anti faşist grupların çağrısıyla bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi Hanau'a gerçekleşen ırkçı katliama tepki gösterdi.

Hannover Markt Kirche meydanında yoğun yağmur altında gerçekleşen mitingde Aşağı Saksonya Başbakanı Sthefan Weil, Sol Parti Milletvekili Dieter Dehm ile Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay'ın da aralarında olduğu konuşmacılar aşırı sağ saldırısının demokrasiye ve birlikte yaşama karşı yapıldığını ifade ederek, "Biz her zaman çoğuz ve daha fazla çoğalacağız. Demokrasiye sahip çıkıyoruz" dedi.

Yeşiller sözcüsü bu saldırının tesadüf olmadığını CDU milletvekilleri zaman zaman nargile barları hedef gösterdiğini ileri sürdü. Mülteciler İnisiyatifi adına yapılan açıklamada ise aşırı sağcı milletvekillerinin meclislerde yeri olmadığı dile getirildi.

Tehditleri kabul edemeyiz

Mitingde, Almanya'da hakim olan korku atmosferine ve ayrımcı dile dikkat çeken Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Onay, "Öyle bir dil ki, insanları avlamak istiyor. 'Kuş b*ku kadarcık' diyerek tarihimizdeki büyük suçu (Hitler döneminin reddedilmesi) küçük bir şeymiş gibi göstermek istiyor. Öyle bir dil ki Almanya'ya sevgiden bahsediyor ancak bu ülkeyi büyük yapan çeşitlilikten, demokrasi ve hukuk devletinden nefret ediyor. Museviler, Müslümanlar, Romanların bu ülkeye ait olmadığını, gerektiğinde cinayetlerle ortadan kaybolmaları gerektiğini söylüyor. Bu tehditler, pek çok insan için gerçek. Ne yazık ki kentimizde de var. Değerli arkadaşlar bunu asla kabul edemeyiz. İnsanlar çocuklarını sinagoglara göndermekten korkuyorsa bu kabul edilemez. Cuma namazı için camiye gitmekten korkuluyorsa bu kabul edilemez. Sevgilerini açıkça göstermekten çekiniyorlarsa bu kabul edilemez. Kentimizde ve başka yerlerde böyle şeyler kabul edilemez, asla kabul etmeyeceğiz. En doğrusu nefret ve kine, bizi güçlü kılan birlik, adalet ve özgürlükle karşı durmaktır. İnsanlar göçmen veya değil bu ülkeye, bu kente aittir. Biz bu ülkeye aitiz. Bunu ırkçılar, caniler değiştiremeyecek" dedi.