Almanya'da koronavirüs kısıtlarına rağmen mülteci çocukların Almanya'ya getirilmesi için sokak gösterileri yapılmaya başlandı

Hannover'de mülteci çocuk protestosu


BİRGÜN / HANNOVER

ALMANYA Federal Hükümetinin, daha bir ay önce verdiği mülteci çocukları ülkeye getirme sözünü yerine getirmekte yavaş davranması büyük tepki topluyor. Hannover kentinde bir grup, Avrupa Birliği'nin mülteciler politikasını protesto etmek için korsan miting düzenledi. Göstericiler, Avrupa Birliği sınırlarının açılmasını, Yunanistan'da bulunan kimsesiz mülteci çocukların biran önce Almanya'ya getirmelerini talep ettiler. Emniyet güçleri, göstericileri dağıtmak için zor kullanırken yasak gösteri nedeniyle 13 kişiyi gözaltına aldı, haklarında toplantı ve gösteri kanunlarına muhalefet, korona tedbirlerini ihlal nedeniyle soruşturma başlattı.

BERLİNLİLER DE SOKAĞA ÇIKMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Berlin'de de sokağa çıkma kısıtlamalarına rağmen, "Zaman durmuyor" çağrısıyla Kreuzberg Kotbusser Tor'da izinsiz bir biçimde toplanan 200 civarındaki gösterici, Türkiye-Yunanistan sınırında kalan göçmenlere yaşatılanları protesto etmişti. Yunanistan Moria kampındaki göçmenlerin kurtarılmalarını talep eden göstericiler, mültecilerle dayanışma çağrısı yapmıştı. Gösteride koronovirüs günlerine dair birçok talep de dile getirilmiş yol bir süre trafiğe kapatılmıştı. Protestocular "Asıl virüs kapitalizmdir, polis devletine karşı dayanışma devleti" pankartı açıp “Kapımız göçmenlere açıktır” sloganı atmışlardı.

FEDERAL HÜKÜMET SÖZ VERMİŞTİ

Federal Hükümet ortaklarının 8 Mart'taki koalisyon toplantısında Almanya, Midilli ve Sakız adalarında bulunan 1000 -1500 arasındaki ailesiz çocuğun dağıtılmasında sorumluluk almayı vaat etmişti. Bu kapsamda mülteci kabulüne razı olan 10 Avrupa ülkesinin de belirli sayıda çocuğu kabul etmesi planlanmıştı. Ancak korona krizinin, Yunan Adaları’nda yaşanan insanlık dramını gündemden düşürmesiyle konu arka plana itilmiş, birçok ülke virüsün yayılmasını bahane ederek dağıtımı askıya almıştı. Ancak bu hafta Lüksemburg’un 12 çocuğun getirilmesine karar vermesinin ardından Almanya da ilk etapta 50 çocuğun getirilmesini kararlaştırdı. Hafta içinde muhafazakâr Hristiyan demokratlardan 50 milletvekili, mülteci çocukların Avrupa’ya dağıtılmasıyla ilgili AB Komisyonu’na çağrıda bulunmuştu. 40 bine yakın mültecinin düşük kapasiteli kamplarda sıkıştığı Yunan Adaları’nda insanlık dramı yaşanıyor. Hijyen koşulları başta olmak üzere temel insani koşulların sağlanamadığı kamplarda özellikle binlerce çocuk mağdur oluyor.