Sincan Cezaevi’nde salgının neden olduğu sorunların yanı sıra dondurucu soğuk, kötü kokan içme suyu ve kelepçeli muayene gibi çok sayıda insanlık dışı uygulamanın yaşandığı inceleme raporunda bildirildi

Hapishane değil zulüm yuvaları

BirGün ANKARA

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu’nda Sincan Ceza İnfaz Kurumları’na ilişkin inceleme raporu ele alındı. Hazırlanan alt komisyon raporunda detaylı tespitlere yer verilmedi ancak CHP’nin muhalefet şerhinde cezaevindeki hak ihlalleri sıralandı.

TBMM’de önceki gün gerçekleştirilen Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu’nda, kadın, erkek ve çocuk mahpusların bulunduğu Sincan Cezaevi’nde salgın hastalıkla boğuşan mahkûmların insan onuruna yakışmayan şartlarda yaşamak zorunda kaldığı da kaydedildi. CHP’nin muhalefet şerhinde özellikle pis su, doktora erişememe ve soğuk koğuşlar vurgulandı. CHP’li milletvekilleri tarafından kaleme alınan muhalefet şerhinde, cezaevine ilişkin ilk tespit, “Paslı akan ve yetersiz su” oldu. Muhalefet şerhinden öne çıkanlar şöyle:


• Muayeneye giden mahpuslara yönelik koşullar, insan onuruna yakışır ayrıntılı bir yasal düzenleme ile giderilmediği sürece, insanlık onuru ile bağdaşmayan kelepçeli muayene, güvenlik ve hak dengesi arasında mahkûmlara eziyet olmaya devam edecektir.

• Mahkumların görüş haklarının süresinde bir birlik sağlanamamıştır. Uygulama birliği oluşturulmalı, görüş saati süresinden kısıtlanma yapılmadan iletişim kurması gerçekleştirilmeli.

•Çıplak aramadan kesin bir biçimde vazgeçilmeli, suç vasfı ayrımı veya istisna yapılmamalıdır. İlk girişte teknolojik bir cihaz yardımı ve insanlık onuruna uygun bir uygulama birliği sağlanarak yasal bir düzenleme getirilmelidir.

ÇOCUK KOĞUŞLARINA GİRİLEMEDİ

•Çocuk koğuşlarına girme imkanı olmamıştır. Ancak çocuk mahkumların anlatımı üzerinden iki yılı aşkın süredir hiçbir iyileştirme yapılmadığı anlaşılmıştır. Pencereler yenilenmeli, uygun yalıtım yapılmalıdır. Soğuk hava koşulları sürmektedir.

• Fazla çalıştırılan mahkuma, bunun karşılığında ücret verilmemektedir.

• Raporun 6’ncısı sayfasında fiziki düzenleme ve iyileştirmeler yapıldığı yazılmıştır. Ancak fiili bir inceleme yapılmadığı için böyle bir gözlem tarafımızdan yapılmamıştır.

MAHKUM KÜTÜPHANESİ MAHKUMA KAPALI

Komisyonda milletvekillerine bilgi veren Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, kütüphane çalışmasından da bahsetti. Kütüphaneden cezaevi personelinin aktif olarak yararlanabileceğini dile getiren Alkaç’a milletvekillerinden tepki geldi. Alkaç, bunun üzerine “Asıl mahkumlar için açıyoruz ama kapalı cezaevlerindeki mahkumları buraya çıkarma şansımız yok” dedi.