Ah o cumartesi günü!..

Takvimlerde 28 Mayıs 2016’ya denk gelen o meş’um Cumartesi günü, Cincinnati Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret eden bir ailenin üç yaşındaki oğlu, annesinin dikkatsizliğinden faydalanıp gorillerin yaşadığı -daha doğrusu ‘sergilendiği’- alanın çitlerine tırmandı. Alana geçmeyi başaran çocuk gürültülü biçimde gölete düşünce, Harambe adlı devasa gorilin ilgisini çekti. Gölete giren Harambe, çitlerin ardından sürekli kendisine bakarken gördüğü canlıların yavrusunu pençeleriyle kavrayıp karaya çıkardı. Çocuğu kafasından tutarak sürüklüyordu. Turistlerin çığlıkları üzerine durumu fark eden güvenlik görevlileri, Harambe’yi dürbünlü bir tüfekle vurarak öldürdüler.


Harambe çocuğu öldürecek miydi? Kimse bilmiyor. Harambe çocuğa kalıcı bir zarar da vermemişti. Sadece seyirci ve görevlilerin telaşı yüzünden, bedenine uyutucu iğne yerine bir mermi saplandı.

2020 yılında koronavirüs belasının patlamasının gerçek nedeni o mermiydi işte… Wuhan’da yarasadan çorba yapılması değil, Çin ya da ABD’deki bir laboratuvarda üretilen virüsün bilinçli olarak insanlara bulaştırılması da değil, o meş’um Cumartesi günü Harambe’nin öldürülmesiydi. Çünkü Harambe, uzaydan gelmiş bir ırkın en önemli temsilcisiydi; prenslerinin öldürülmesi üzerine uzaylılar da insan türünü bir salgın hastalıkla yok etmeye karar vermişti.

Çok zekice bir senaryo üzerine kurulan 2021 yapımı Coronavirus Conspiracy (Koronavirüs Komplosu) adlı bağımsız komedi filminde, Covid-19 salgınının nedeni -daha doğrusu, bir komplo zincirinin ilk halkası- böyle açıklanıyor. Covid-19 aşısının Bill Gates’in ‘insanları çipleme operasyonu’nun bir parçası olabileceği düşüncesinden çok daha yaratıcı bir komplo teorisi olduğunu kabul etmek lazım.

Tadı damağımda kalan bu filmin etkisiyle, hızımı alamayıp devam ediyorum. Her ne kadar filmde bahsi geçmese de, size Harambe’nin öyküsünü anlatayım da, görün komplo teorilerinin şahını!

Öldürülmesinden yedi yıl bir gün önce, yani 27 Mayıs 1999 tarihinde, Teksas’taki bir hayvanat bahçesinde doğan bir hayvana neden ‘Harambe’ adı verilir? Görünürdeki sebep, hayvanat bahçesi yönetiminin bir isim bulma yarışması düzenlemesi, bu yarışmayı Dan Van Coppenolle adlı bir Hollandalı’nın ‘Harambe’ sözcüğüyle kazanmasıydı. Peki Van Coppenolle, Afrika tınıları taşıyan bu sözcüğü nereden duymuştu? Barış ve aşk temalı şarkılarıyla bilinen Bob Marley’in karısı Rita Marley’in söylediği bir şarkıdan: “Ne renktir gökkuşağı? / Bir dahaki sefer iyice bakın. / İşte biz de öyle olmalıyız: / Hep birlikte, uyum içinde. / Aynı teknede yelken açalım, / Aynı dalgalarda sallanalım. / Onlar ne yaparsa yapsın, / Ne derse desinler; / Tüm Jamaika çocukları Harambe’ye gider.”

Türkiye’de olsa, olay buraya kadar bile gelemezdi tabii, ne o öyle gökkuşağı falan! Neyse, ‘harambe’ sözcüğü Svahili dilinde ‘ortaklaşa çalışma’ anlamına geliyor. Şarkıdaysa, açık ve net biçimde “özgürlük için ortak mücadele” anlamında kullanılıyor. Alın size Harambe’nin intikamını almak isteyen, “Yediğiniz içtiğiniz haram be!” demeye getiren komünistlerin virüs komplosu!

Türkiye’de ‘komplo üfürmek’ daha kolay tabii… Mesela, şu ‘barınamayanlar’ hareketinin ardında kim bilir nasıl komplolar var! Dolar yine yükseliyor, kim bilir hangi ‘Türkiye’yi çekemeyenler’ yüzünden… Tabii bunları da en iyi “ABD’ye kadar gidip, Biden onu sevmediği için BBP lideriyle görüşen adam” bilir.

‘Reyiz’ iyi bilir bunları, çünkü komplo teorileriyle dalga geçen filmler bir yana, aklımıza estikçe komplo teorisi üretebileceğimiz günlerdeyiz; siz de kıymetini bilin, ‘reyiz’ gibi.