Veliler, okulların istediği kırtasiye, temizlik malzemeleri ve bağışların altından kalkamıyor. BirGün’e konuşan Ezgi Y. bu masrafların asgari ücretle geçinen bir ailenin gelirinden çok daha fazla olduğunu kaydederken, S.Y., “Bozulan projeksiyonlar velilerin topladığı paralarla onarılıyor” dedi.

Harcamalardan yaka silken veliler feryat etti: Eğitim masraflarının altından kalkamıyoruz

MERAL DANYILDIZ

Veliler, okulların istediği bağışlar, kırtasiye malzemeleri ve kaynak kitapların altından kalkamıyor. Okulların açılmasıyla beraber oldukça gündeme gelen bu başlıkların altına bir de temizlik malzemesi eklendi. Bazı okullar, İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinden sıvı sabun, krem temizleyici, halı yıkama şampuanı gibi temizlik malzemeleri talep ediyor. Öte yandan okullarda bulunması gereken temel unsurlar da velilerin iddialarına göre yine kendileri tarafından ödeniyor. Ulaşım, yemek, kırtasiye masrafı, etüt, kaynak kitap, bağış, katkı payı da bunları takip ederken çocuklu aileler işin içinden çıkamıyor.
İKİ ÇOCUĞUN EĞİTİM MASRAFI AYLIK 2 BİN 35 TL

Konuya ilişkin konuşan Ezgi Y., şu ifadelere yer verdi: “Anaokuluna ve 2. sınıfa giden iki çocuğum var. İlkokul 2. sınıfa giden çocuğum için geçen yıl kayıtta yapılan bağış 5 bindi. Aylık bin 25 lira ikinci sınıfa giden çocuğumun eğitimi için, bin 110 TL anaokuluna giden çocuğumun eğitimi için okula ödemem gereken tutar. Asgari ücretle geçinen bir ailede iki kişi toplamda 4 bin 40 lira alıyor.

Okul masrafları 2 bin 35. İstanbul’da bir ev kirası en az bin 500 lira. Faturalar en az 400, toplam 4 bin 35. Adresimizin düşmediği, eğitimin nazaran daha iyi olduğu bir okula göndermek istedim çocuklarımı ve bu ancak bağış ile mümkün. Kaldı ki aynı okula adresi düşerek giden ve bağış istenen onlarca çocuk var. Bizzat şahidim.”

Ezgi Y., geçen sene 110 lira olan etüt masrafının 450 liraya çıktığını söyledi. “Bu olayı kafamda bir yere oturtamıyorum” diyen Ezgi Y., şunları kaydetti: “Çocuğumu kendi mahallemdeki okula hem etüdü olmadığı için hem kötü bir okul olduğu için göndermiyorum. Şu an çocuklarımın gittiği okul suçlu mu bilmiyorum. Ama ben o okulu standartları daha iyi, çevresi makul seviyede daha düzgün diye gönderiyorum ve bu okulun böyle olabilmesinin nedeni bağışlarımız. Ama okulumuzda çocuğunu geçen sene etüde gönderebilmiş ve bu sene zam yüzünden gönderemeyecek onlarca veli var biliyorum. Bari aynı sıraları paylaşan çocuklar konusunda eşit olalım.”

PERDELERİ DAHİ VELİLER YAPTIRIYOR

Ankara’da yaşayan S.Y. ise, birçok sınıfta perde olmadığını ve velilerin para toplayarak perde yaptırmak zorunda kaldığını söyledi. Temizlik malzemelerinin dahi bulunmadığın aktaran S.Y., “Ankara şehir merkezinde yaşıyorum. İlkokula giden bir çocuğum var. Eşim asgari ücret alıyor. Çocuğum ilkokul 3’üncü sınıf öğrencisi. 500 liraya okul kıyafeti ve okul eşofmanı almak zorunda kaldık. Kırtasiye malzemelerinin tamamını en ucuz yoldan almak ortalama 400 lira tutuyor. Yeni çanta almak zaten söz konusu bile olmadı. Zira 3-4 yıl kullanılacak kalitede bir çanta 250, sıradan bir kalem kutusu 45 lira. Dayanıklı bir beslenme çantası 150 lira. Birçok sınıfta perde yok ve sınıfta veliler para toplayıp perde yaptırmak zorunda” dedi.

KAYNAK KİTAPLARI ÖDEYEMİYORUZ

Bozulan projeksiyonların yine veli desteğiyle onarıldığına dikkat çeken S.Y., sözlerini şöyle noktaladı: “Fotokopi bakım ve toner için her veliden 50 lira para toplanması gerekiyor ki bu fotokopiler günün tekrarı için önemli. Sınıf bilgisayarı bozulduğu zaman varsa öğretmen kendi şahsi bilgisayarını yoksa velilerin eski bilgisayarlarını kullanıyor. Geçen yıl sınıf temsilcileri toplantısında duyduğumuzda inanamadık, devlet sadece su parası veriyormuş okullara. Temizlik malzemesi yok. Geçen yıl kaynak kitaplara 100 lira vermiştik bu yıl ödeyemeyeceğimiz için hemen almayalım dedik. Zümre toplandı, okul kitapları ile belli bir süre eğitim yapılacak sonra destek için kaynak kitaplar alınacak.”