CHP, yanlı yayınları ve hoyrat harcamaları nedeniyle TRT’nin hesaplarının ibra edilmemesini istedi. Kurumun Genel Müdürü Sobacı, TRT’nin kamu yayıncılığı yaptığı için kamusal katkı payı aldığını söyledi.

Harcamaya sudan bahane
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nun muhalefet partilerinden üyeleri, bazı KİT’lerin hesaplarının onaylanmaması gerektiğini bildirerek komisyona başvurdu. Bu kurumlar arasında yer alan TRT’nin Genel Müdürü Zahid Sobacı, kamu yayıncılığı yaptıkları için kamu kaynaklarını kullandıklarını söyledi.

CHP Milletvekilleri, TRT’nin 2017 yılından bu yana yaptığı harcamaların ibra edilmemesini istedi. Kurumun gelirlerinin büyük bir kısmının bandrol ücretleri ile 2021 yılına kadar elektrik hasılat payından gelen gelirlerden oluştuğunu ifade eden CHP’liler, dış yapımların sayısı ve maliyetinin arttığını, iç yapımların sayısının azaldığını ve taraflı yayıncılık yapıldığını söyledi.

TRT’nin iktidar partisi ve ortağı MHP’nin temsilcilerine uzun süre yayınlarında yer vermesine karşın muhalefet temsilcilerine ambargo uygulandığı eleştirileri de yapıldı. Komisyonda, dış yapımların maliyetlerinin “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmadığı da vurgulandı. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Vatandaş hangi partiye oy verirse versin, hangi siyasi görüşte olursa olsun TRT’ye para yağdırmaktadır ama ne yazık ki TRT bir ses, tek ses, tek partinin propaganda aracı haline gelmiştir. Ayrıca Teşkilat, Uyanış, Büyük Selçuklu, Masumlar Apartmanı gibi dizilerin mali bedelleri nedir? Bırakın vatandaşı, TRT’yi denetleyen KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş da bunu bilmemektedir” dedi.

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, kamu kaynaklarının kullanımı konusundaki eleştirileri yanıtlarken kamu yayıncılığı yaptıklarını söyledi. İktidar partisinin yayın organı gibi hareket ettikleri yönündeki değerlendirmeler karşı Sobacı, “TRT bir kamu yayıncısı, dolayısıyla her ülkedeki muadilleri gibi kamusal katkı payından yararlanarak faaliyetlerine devam ediyor” dedi.

1 MİLYAR TL’Yİ AÇIKLAMADI

Atilla Sertel’in dış yapımlar için ödenen 1 milyar TL’lik tutarın kime verildiği sorusuna da tepki gösteren Sobacı, bu konuda tüm ısrarlara rağmen bilgi vermedi. Sobacı, “Biz yapımların, dış yapımların bölüm başı maliyetini vermiyoruz bir tek. Sadece bir rakamı vermemekle TRT şaibe altına giriyorsa, çiftliğe dönüşüyorsa bunun değerlendirmesini kamuoyuna bırakıyorum” demekle yetindi. Görüşmelerin ardından hesapların ibra edilmemesi talebi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.