Suriye’nin kuzeyindeki ateşkes için belirlenen süre doluyor. Gözler Erdoğan-Putin görüşmesine çevrildi. Astana sürecinin diğer garantörü İran ‘Suriye’nin toprak bütünlüğüne’ vurgu yaparken, Şam’la bir türlü diyalog kurmayan Ankara’nın pazarlıkta eli çok zayıf

Harekata ilişkin 5 günlük sürenin dolmasına saatler kala kritik Soçi zirvesi bugün

ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşma gereği, ateşkes için verilen süre bu akşam saat 22.00’de doluyor. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınar Harekatı'na, Washington ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala, Rusya'nın Soçi kentinde kritik bir görüşme gerçekleşecek. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün bir araya gelecek.

Erdoğan ve Putin'in TSİ 13.00 civarında görüşmesi ve 15.00’te de basın açıklaması yapmaları bekleniyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'ye hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, "Putin ile Suriye'deki meseleleri konuşacağız. Rejim unsurlarının bulunduğu alanlardaki PKK/PYD/YPG mevcudiyetinin sonlandırılması için atılacak adımları görüşeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada, “35 saatimiz kaldı, 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak” dedi. Savunma Bakanı Hulisi Akar da “YPG’nin savaş mahallerini terk etmeleri bekleniyordu. Yakından takip ediyoruz. Taahhütlere uyulursa Barış Pınarı Harekâtı durdurulacaktır. Aksi halde devam edeceğiz” diye konuştu.

ANA GÜNDEM BARIŞ PINARI HAREKATI

Putin’in danışmanı Yuri Uşakov görüşmede ana gündem maddesinin Barış Pınarı Harekatı olacağını söyledi. Uzun vadeli bölgesel istikrarın, Suriye'nin toprak bütünlüğünü yeniden sağlayarak ve ülkenin tüm etnik ve dini gruplarının çıkarlarını göz önünde bulundurarak mümkün olabileceğini vurgulayan Uşakov, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin Esad yönetimi ile düzenli olarak temas halinde olduklarını da kaydetti.

ADANA MUTABAKATI MASADA

Belirsizliklerle dolu süre dolduğunda Erdoğan’ın Putin ile Soçi’deki görüşmesi başlayacak. Dün açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ankara ile Şam arasında diyaloğun, 1998’de imzaladıkları Adana Mutabakatı’na dayandırılması gerektiği açık” dedi. Lavrov, şunları söyledi: “Nihayetinde taraflar temasları esnasında söz konusu mutabakatı bir biçimde netleştirmek ya da onda birtakım değişiklikler yapmayı gerekli görür, bunu karşılıklı olarak kabul edilir bulurlarsa, bu onların kararı olur, tabii ki biz de bunu kabul eder ve destekleriz.”

Rus Dışişleri Bakanı, Suriye topraklarından Türkiye ve diğer komşu ülkelere bir tehdit gelmemesi için, Kürtler ve Şam arasında her daim diyalog kurulması gerektiğini de belirterek Rusya’nın söz konusu diyaloğu da olabilecek tüm şekillerde desteklemeye hazır olduğunu kaydetti. Önceliğin Suriye’nin toprak bütünlüğü olduğunu vurguladı.

ANKARA, RUSYA'YI İKNA ETMEK ZORUNDA

ABD güçlerinin çekilmesiyle birlikte, Barış Pınarı Harekat bölgesi dışında kalan alanların büyük bölümü Suriye ordusunun kontrolüne geçti. Suriye ordusu, Fırat'ın batısında Menbiç'te, doğusunda ise Kobani, Ayn İsa, Tel Tamer, Haseke ve Kamışlı'da kontrolü sağladı. 32 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeyi bütün sınır hattı boyunca oluşturmak isteyen Ankara, bunun için Rusya'yı ikna etmek zorunda.

İDLİB GÜNDEMDE

Erdoğan ve Putin'in Soçi görüşmesinde İdlib'deki gelişmelerin de ele alınması bekleniyor. Ancak bu bölgedeki durumun çok daha karmaşık olması, sayıları 15 bin ile 20 bin arasında değişen cihatçılar konusunun nasıl çözümleneceğiyle ilgili olarak bir görüşün henüz gelişmemiş olması bugünkü görüşmede İdlib açısından kesin bir yol haritasının çıkmasının önündeki engellerden sadece birkaçı olduğu belirtiliyor.

İRAN, GÖZLEM NOKTALARINA KARŞI

Rusya ve Türkiye ile Astana ortağı olan İran’ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde gözlem noktası kurmasına karşı olduklarını açıkladı. Haftalık basın toplantısında konuşan Musevi, Suriye’yi ülkesinin ‘bölgedeki anahtar konumdaki müttefiki’ ifadeleriyle niteledi. Bakan, “Ankara’nın Suriye’de askeri gözlem noktaları kurmasına karşıyız. Bu konular diplomatik yollarla çözülmeli. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli” ifadelerini kullandı.