ABD Savunma Bakanı Austin, Bakan Akar’a Suriye’ye harekat yapılmasına ‘güçlü şekilde karşı çıktıklarını’ tekrarladı. Akar, verilen sözlerin tutulmasını istedi. Rusya ise TSK’nin iki haftadır Suriye’deki ortak tatbikatlara katılmadığını, HTŞ’nin İdlib’e silah yığınağı yaptığını açıkladı.

Harekata izin yok
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Ankara ile ABD ve Rusya arasındaki operasyon anlaşmazlığı devam ediyor. AKP iktidarının ısrarla istediği Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekata Washington ve Moskova’dan itirazlar sürüyır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD’nin Türkiye’nin Suriye’de yeni bir harekat yapmasına güçlü şekilde karşı çıktığını tekrarladı. Austin olası kara harekatının Suriye’deki gerginliği artıracağına yönelik endişelerini aktardı.

Görüşmeye ilişkin Pentagon’dan yapılan açıklamada "Bakan Austin düzenlenen son hava saldırıları dâhil, kuzey Suriye ve Türkiye’de gerginliği artıran eylemlerden duyduğu endişeyi ifade etti. Bu eylemlerden bazıları, IŞİD’i yenmek için Suriye’deki yerel ortaklarla çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit etti" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, "Bakan Austin gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu ve Bakanlığın Suriye’de yeni bir Türk askeri operasyonuna olan güçlü muhalefetini paylaştı" dendi.

SÖZLER TUTULMADI

Bakan Akar ise, ABD’den yapılan Türkiye’nin Suriye’de yeni bir askeri operasyon düzenlemesine karşı çıkan açıklamalara ilişkin, "Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler. Biz de hassasiyetlerimizi, görüş ve düşüncelerimizi anlattık, verilen sözlerin tutulmasını istedik. Bizi, yani durumu anlamaları gerektiğini vurguladık" dedi.

Akar, müttefik ülkelerden mevkidaşları ile son günlerde gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları kapsamında, komşularının toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygılı olarak mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.

TSK TATBİKATLARDA YOK

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi ise Türkiye’nin son iki haftadır Suriye’deki ortak tatbikatlara katılmadığını belirtti. Sputnik’in aktardığına göre, Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Yegorov "Türkiye, son iki haftadır ortak devriyelere katılmıyor ve nedenini açıklamıyor" dedi. Yegorov, İdlib’i kontrol eden Hayat Tahrir eş-Şam (eski el Nusra) örgütünün saldırı planladığına dair istihbarat aldıklarını söyledi.

Rus yetkili Yegorov, "Merkezimize gelen bilgiye göre, Hayat Tahrir eş-Şam örgütü militanları, insansız hava araçlarını kullanarak Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim hava üssüne ve İdlib bölgesinin Curin, Serakab ve Kafer-Nebel yerleşimlerindeki Suriye hükümet güçlerinin mevkilerine saldırı planlıyor” ifadelerini kullandı. Başkan Yardımcısı Yegerov, militanların İdlib yakınlarında platformlar yaptığını ve buraya, saldırıda kullanılacak insansız hava araçlarını taşıdığını söyledi.