İzmir, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde dün geceden beri olağanüstü bir durum yaşandığını belirten avukatlar, müvekkilleriyle görüşemediklerini söyledi.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde sığınmacılar avukatlarıyla görüştürülmedi

Berkay SAĞOL

İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM), dün gece saatlerinde sosyal medyada paylaşılan bir video sonrası, avukatlar müvekkilleriyle görüşmek ve haklarında bilgi almak için GGM’ye gittiler. Ambulans ve itfaiye araçlarının içeri girdiğini gördüklerini söyleyen avukatlar, gece saatlerinde kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini dile getirdi.

GGM’ye müvekkiliyle görüşmek için giden Avukat Burcu Ertaş, kanuna aykırı bir şekilde geceden bugün şu ana kadar içeriden haber alamadıklarını söyledi. Ertaş, “Normalde biz avukatlar içeriye sorun olmadan girebiliyoruz. Dün gece içeriye girmek istediğimi, müvekkilim olan Nesib Zuhuri’nin iyi olup olmadığını görmek istediğimi söyledim. Israr ederek içeri girmeyi başardım. Girdikten sonra etrafımız jandarma ve güvenlik memurlarıyla sarıldı. Burası bir kamu kurumu, saat gözetmeksizin istediğimiz saatte girebiliriz. Müvekkilimle görüşene kadar çıkmayacağımı söyledim ancak bize sabah 08.30’da gelirsek görüşebileceğimiz söylendi” dedi.

Ertaş, GGM’ye sabah 08.30’da gelmelerine rağmen içeri girme taleplerinin bu kez de, “Jandarmanın vardiya değişimi var” denilerek engellendiğini belirtti. Ertaş, “Yarım saat beklememiz istendi. Bu süre geçtikten sonra ise ‘Kurum amirinin emri var, sizi içeri alamıyoruz’ dendi. Sağlıklı bir bilgi alamadık. Bize iki mülteci grup arasında tartışma çıktığı söylendi ama bunun da ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Ertaş, şunları dile getirdi: “İki mülteci grup arasında tartışma çıktığı söylendi. Burası çok katlı bir bina, pencerelerde demirlik var. Oradan bize deport edileceklerini bağırıyorlar. İçeriye çok sayıda büyük otobüs ve jandarma araçları girdi. Avluda çok sayıda araç var. Bizden gizlenen bir şeyler var. İzmir Valiliği’nin ve Göç İdaresi’nin bir korkusu, kaygısı yoksa avukatı içeri alır. Mültecilerin can güvenliğinden ve sınır dışı edilmelerinden endişeliyiz. Müvekkilim dava sonucu serbest bırakılması gerekirken kendisi şu anda içeride tutuluyor hatta belki sınır dışı edilecek. Göçmenleri hukuka aykırı şekilde dışı etmek için kaldırdıkları araçların önüne avukatlar olarak geçip izin vermeyeceğimizi söyledik. Araçları üzerimize sürdüler. Denilen gibi iki mülteci grup arasında tartışma çıkmışsa, avukat da gördükleriyle ikna olur ve dışarı çıkar. ”

VALİLİKTEN KARGAŞA AÇIKLAMASI

İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “İlimiz Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde bulunan yabancıların bir kısmı 23/06/2022 tarihinde 22.00 sularında kargaşa çıkarmaya çalışmışlardır. Geri gönderme merkezinde görevli güvenlik personeli ve kolluk birimlerimizce olay kısa sürede kontrol altına alınmış olup merkezde herhangi bir yangın, ölüm ve yaralanma durumu söz konusu değildir. Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan yabancıların sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altında tutulduğu Geri Gönderme Merkezi rutin faaliyetlerine devam etmektedir.”

DHA'da yer alan habere göre, Türkiye'nin farklı illerinden İzmir GGM'ye getirilen 226 Afganistanlı mülteci sınır dışı edilmek için İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na götürüldü. Otobüslerle İzmir Harmandalı GGM'den çıkarılan mültecilerin sınır dışı edildiği öğrenildi.