Harun Tekin’den kalecilik dersi

8’inci haftanın en iyi oyuncusu fark yaratan kalecilik performansıyla takımına üç puanı getiren Harun Tekin oldu. Haftanın en güzel gol vuruşunu Aboubakar yaparken haftanın takımı olmayı da seyircisine kavuşan Karabük’ü deplasmanda yenerek liderliğini sürdüren Başakşehir hak etti. Haftanın teknik direktörü ise Kasımpaşa’ya kaybettiği kazanma ruhunu yeniden kazandıran Kemal Özdeş idi.

4 haftadır kazanamayan Rize evinde Gençlerbirliği’ni mağlup ederek 3 puan hasretine son verdi. Özellikle ilk yarıda etkili oynayan Rize için galibiyet kadar Kweuke’nin penaltıdan da olsa golle buluşması da önemliydi. Gençlerbirliği ikinci yarıda oyunu ve skoru dengelese de puan almayı başaramadı. Alkaralar yenilmezlik serisinin ardından iki haftadır üst üste kaybediyorlar.

İsmail Kartal’ın cezalı oyuncularının eksikliğinde Musa Nizam’ı savunmada oynatmak zorunda kaldığı karşılaşmada Gaziantep ilk yarıyı 1-0 önde kapatmasına rağmen üstünlüğünü koruyamadı. Kayserispor Deniz Türünç’ün biri penaltıdan diğeri serbest atıştan kaydettiği iki golle üç puan almayı başardı.

Alanyaspor mütevazı kadrosuyla oynayabileceği en iyi oyunu oynamaya çalışıyor. Gol atmak için her yolu deneyen Vagner Love’un karşısında kalecilik sanatının inceliklerini sergileyen Harun Tekin yerine standart bir kaleci performansı olsa maçı da kazanabilirlerdi. Hüseyin Kalpar’ın öğrencileri 85 dakika kusursuz oynayıp yaptıkları ilk hatada kalelerinde golü görünce haftayı puansız kapattılar. Bursaspor oyuna sonradan giren Jorquera’nın attığı gollerle galip gelerek puanını 16’ya çıkartıp 4. sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

Tolunay Kafkas göreve geldikten sonra oynadığı 5 lig maçında da gol atamayan Akhisar, Rodallega ile suskunluğunu sona erdirdi. Kalesini yine gole kapatan Akigolar, gol yememe serisini de 4 maça çıkarttılar. Adanaspor rakibinin maçın başlarındaki baskısına cevap veremeyince kaptırdığı her top kalesinde pozisyona dönüştü. Golden sonra oyunu dengeleseler de karşılarında topun gerisinde kalmayı iyi bilen bir takım vardı. Pek pozisyona giremedikleri için skor da üretemediler ve haftayı puansız kapattılar.

Haftanın en kıymetli galibiyetini Trabzon aldı. Ersun Yanal takımlarından alışkın olmadığımız bir oyun anlayışıyla öne geçtikten sonra maçın geri kalanında sadece savunmayı düşünen Trabzon, Onur Kıvrak’ın da gününde olmasıyla Galatasaray’ı Arena’da yenmeyi başardı. Verilen fırsatı iyi değerlendiren Dame N’Doye de takımın gol sorununa çözüm olmuş gözüküyor. Namağlup ünvanını kendi evinde ve dolu tribünler önünde kaybeden Galatasaray maç içerisinde taktik ve diziliş olarak farklı şeyler denese de Trabzon savunmasını ve kalecisini geçmeyi başaramadı. Eren’in son dakikada hem savunmayı hem kaleciyi çaresiz bırakan rövaşatası da direğe isabet edince mağlubiyet kaçınılmaz oldu.

Igor Tudor yönetiminde oynadığı oyunla takdir toplayan Karabük, cezasının bitmesiyle seyircisiyle buluştuğu karşılaşmayı 2-0 kaybederek bu sezon evinde ilk mağlubiyetini aldı. Şanssız bir penaltı golüyle yenik duruma düştüler ve karşılarında SüperLig’in 1-0 oyununu en iyi oynayan takımı vardı. Başakşehir liderlik inatını sürdürüyor. Boz Baykuşların şampiyonluğundan bahsetmek için belki çok erken ancak dördüncü bitirdikleri son iki sezonun aynı haftasının 8-9 puan önünde bir performans sergiledikleri de bir gerçek.

Yenilmezlik ünvanlarının ve serilerinin bozulduğu haftada Osmanlı da modaya uyarak sahasında Kasımpaşa’ya mağlup oldu. Avrupa yorgunu Osmanlı her zamanki performansı sahaya yansıtamasa da en golcü oyuncusu Ndiaye ile beraberliği de yakalamıştı. Kasımpaşa’ya maçı kazandıran gol hemen 2 dakika sonra kazanılan penaltıyla geldi. Maçın en kritik anı Kasımpaşa kalecisi Ramazan’ın 90. dakikada Webo’nun altıpas üzerinde yaptığı sert vuruşu zorda olsa engellemesiydi. Bu kurtarış Osmanlı’ya 12 maç sonra evinde mağlubiyeti tattırıyordu.

Beşiktaş özellikle ikinci yarıdaki oyunuyla galip gelerek Başakşehirle zirve ortaklığına averaj farkını bire düşürerek devam etti. Quresma’nın paslar verip asistler yapması, Aboubakar’ın ligde de golle tanışması onlar adına ne kadar sevindiriciyse Caner Erkin’in de sakatlanarak hemen hemen sezonu kapatması o kadar sevimsiz. Antalya için maçın kırılma anı 45. dakikaydı. Hem kalesinde golü görüp mağlup duruma düştü hem de golden hemen önce Tosic’in yaptığı faulu ıskalayan hakeme itiraz dozunu kaçıran Diego’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Bu sezon hiç bir resmi maçını kaybetmeyen Beşiktaş’a karşı üstelik Dolmabahçe’de bu şartlarda geri dönmek zaten mucize olurdu. Ancak takımın Rıza Çalımbay ile hava yakaladığı kesin. Sezonun ilk galibiyeti çok uzakta değil.

Fenerbahçe 8. haftada havlu atma riskiyle gittiği Konya’dan Emenike’nin penaltı golüyle üç puan çıkararak hayata döndü. Bu sezon ligde ilk kez kalesini gole kapatan Sarı Lacivertliler Konyaspor’un sahasındaki 18 maçlık yenilmezlik serisini de sonlandırdı. Konya ikinci yarıda oyunu tamamen kontrol etse de üçüncü bölgede etkili olamadı. Fenerbahçe savunması duran toplarda da hata yapmayınca mağlubiyet kaçınılmaz oldu.

*****

9. hafta programı

28 Ekim Cuma

20.00 Gençlerbirliği-Beşiktaş

29 Ekim Cumartesi

13.30 Gaziantepspor-Osmanlıspor

16.00 Bursaspor-Konyaspor

19.00 Adanaspor Galatasaray

30 Ekim Pazar

13.00 Başakşehir Akhisar Belediye

16.00 Trabzonspor-Rizespor

19.00 Fenerbahçe Karabükspor

31 Ekim Pazartesi

20.00 Kasımpaşa Alanyaspor

20.00 Kayserispor-Antalyaspor