Harvard profesörleri koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’nın hatalarını yazdı. Akademisyenlere göre İtalya hükümeti, krizin ilk günlerinde bugünün yaşanmasına neden olacak kritik bir hataya imza attı ve kademeli karantina yöntemiyle virüsü önlemek yerine yayılmasını izlemiş oldu

Harvard profesörleri: İtalya hükümeti krizin ilk günlerinde kritik bir hata yaptı

Harvard Business School profesörleri Gary Pisano, Rafaella Sadun ve Michele Zanini, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını en ağır yaşayan ülkelerden İtalya’nın yaptığı “hatalara” ilişkin bir makale kaleme aldı.

Makalede salgın nedeniyle en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’nın yaptığı yanlışları belirleyen profesörler, bu hatalardan hangi derslerin çıkarılabileceğini belirledi.

Söz konusu makaleye göre İtalyan hükümeti, krizin ilk günlerinde bugünün yaşanmasına neden olacak kritik bir hataya imza attı. Yetkililer salgın ile kademeli karantina yöntemiyle mücadele etmek istedi. Bunun sonucunda İtalya virüsü önlemek yerine yayılmasını izlemiş oldu.

NTV'nin aktardığı makaleye göre, bu karar virüs olan yerlerdeki insanların, olmayan bölgelere kaçmasına ve hastalığı taşımasına neden oldu. Başka bir deyişle kademeli karantina kararı virüsün ülke içinde daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden oldu.

harvard-profesorleri-yazdi-italya-dan-hangi-dersler-cikarilmali-713142-1.

"İTALYA ADIM ATMAKTA GEÇ KALDI"

Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin virüsle mücadele ederken test sayısını artırdığının ve kararlarını her bölge için hızlıca aldığının altını çizen makale İtalya’nın bu adımları atmakta geç kaldığı ifade edildi.

Harvard akademisyenlerine göre, ilk günlerde salgın nedeniyle suçlu arayan İtalya sorunun büyüklüğünü kabul etmek istemedi. Örneğin, İtalya’da salgının başlangıcında, bir bölgedeki bulaşma yerel bir hastanenin suçu olarak gösterildi. Ancak sonradan sorunun genel olarak sağlık sisteminde olduğu ortaya çıktı.

Ülkede bilgi azlığı ve bilginin doğruluğu olmak üzere iki ana sıkıntının yaşandığının altını çizen akademisyenler, İtalyan sağlık sisteminin merkezi olmamasının krizin büyümesinde etkisi olduğu görüşünde.

"FARKLI BÖLGELERDEKİ HASTANELER FARKLI TEDAVİ YÖNTEMİ DENEDİ"

Aynı makaleye göre, farklı bölgelerdeki hastaneler virüs ile mücadelede farklı tedavi yöntemleri denedi ve salgın ile mücadelede ülke genelini kapsayacak ortak bir akıl uzun süre ortaya konulamadı.

Daha sonra Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından gelen talimatlara uymaya başlayan hastaneler ortak bir mücadele politikası geliştirebildi ancak bu süre zarfında pek çok can kaybı yaşadı.

İtalyan yetkililerin “virüs bürokrasiden daha hızlı” sözüne atıf yapan akademisyenler, bu gibi durumlarda salgın ile başa çıkabilmek adına tıpkı savaş zamanlarında olduğu gibi hızlı karar alma ve o kararı uygulamanın hayati öneme sahip olduğu görüşünde.

harvard-profesorleri-yazdi-italya-dan-hangi-dersler-cikarilmali-713143-1.

İTALYA'DA ÖLÜ SAYISI 17 BİNİ AŞTI

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 17 bin 127 kişi hayatını kaybetti.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli dün yaptığı açıklamada, koronavirüs vaka sayısının 94 bin 67'ye çıktığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Covid-19 bulaşanların toplam sayısının ise 135 bin 586'ya ulaştığını belirtti.

Sivil Savunma Genel Müdürü, pazartesi günü 22 bin 837 olarak açıklanan iyileşenlerin sayısının dün 1555’lik artışla 24 bin 392'ye çıktığını kaydetti.

Borrelli, ölü sayısının son 24 saatte 604 kişi daha artarak 17 bin 127’ye yükseldiğini açıkladı.

Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısında da azalma olduğunu belirten Borrelli, dün itibarıyla 3 bin 792 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü bildirdi.

Sivil Savunma’nın açıkladığı verilerde, günlük yeni vaka sayısındaki ciddi düşüş dikkati çekti.

Borrelli, dün 880 yeni vaka kaydedildiğini, bunun 10 Mart'tan bu yana ilk kez bu kadar düşük geldiğini ifade etti.

Yüksek Sağlık Enstitüsü’nden Prof. Gianni Rezza da, "Bir süredir plato çizen yeni vaka sayısındaki grafik, nihayet düşüşe geçmiş görünüyor" dedi.

Verilere göre, ülke genelinde bugüne kadar 755 bin 445 kişiye test yapıldı.

Ülkede en çok ölü ve vakanın görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde ise dün 297 olarak kaydedilen ölü sayısı bugün 282’ye geriledi.