Harvard Üniversitesi’nden Dr. Clarie McCarthy’nin yazısına göre, son yılların popüler akımı olan glütensiz beslenme, çocuklar için sağlıksız sonuçlara sebebiyet verebilir.

Harvard Üniversitesi: Glutensiz beslenme çocuklar için sağlıksız

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Glutensiz beslenme son yıllarda giderek popüler oldu. Çocuklara uygulanan glutensiz diyetlerin ise şaşırtıcı ve endişe verici bir akım olduğu belirtiliyor. Harvard Health Blog’da Dr. Clarie McCarthy tarafından kaleme alınan yazıya göre; pek çok durumda bu tür bir diyetin gereksiz olmasının yanı sıra, ebeveynlerin bunu sağlıklı olduğu düşüncesiyle uygulamasına rağmen, glutensiz bir diyet çocuklar için sağlıksız olabilir.

GLUTEN HANGİ DURUMLARDA ZARARLI

Gluten, buğday, çavdar, arpa ve başka tahıllarda bulunan bir proteindir. Ekmekte ve fırında pişen diğer unlu mamüllerde, makarnada ve başka gıdalarda az miktarda bulunmaktadır. Çölyak hastalarını az düzeyde gluten hasta edebilmektedir. Alerjisi olanlar da gluten tüketemezler. Ancak çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olanlar toplumda oldukça az sayıdadır. Her iki sağlık koşulu için de teşhis koymak için testler bulunmaktadır.

GLUTENSİZ BESLENMEDE GÜÇLÜ BİR PLASEBO ETKİSİ VAR

Bazı insanlar ise tıbbi testleri normal olmasına rağmen glutensiz bir diyette kendilerini “daha iyi hissetmektedirler”. Buna karşın bu, net olmayan, tartışmalı bir konudur. Çoğumuz daha fazla meyve sebze tüketsek, daha az kek, kurabiye ve karbonhidrat tüketsek daha iyi hissederiz. Aynı zamanda glutensiz bir diyette, bazı insanların sindirimini zorlaştıran belli şekerler daha az olabilir; bu durumda suçlu olan şekerdir, gluten değil.

Bazı araştırmalar ise glutensiz diyetlerde güçlü bir plasebo etkisi olduğunu da göstermektedir. Zihin ve vücut ilişkisi çok güçlüdür ve bazen bir şeyin işe yarayabileceğine inanmak işe yaramasına sebep olabilir. Evet, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olan bazı insanlar glutene sağlıksız tepkiler verebilmektedir, ancak bu kişilerin sayısı görece azdır.

GLUTENSİZ DİYET ÇOCUKLARDA NEDEN SAĞLIKSIZ?

Ancak yine de “glutensiz” damgası, marketlerdeki tüm ürünlerin üzerinde bulunmaktadır. Oysa ki gluten hiç de kötü bir şey değildir. Glutensiz bir diyet aşağıdaki 3 açıdan çocuklar için sağlıksız olabilmektedir:

İlk olarak glutensiz gıdalarda önemli besin maddeleri eksik olabilir. Gluten içeren tüm tahılların B vitamini, antioksidan, demir, selenyum ve magnezyum dahil çok miktarda önemli besleyici maddesi bulunmaktadır. Bunlar iyi sindirim için de önemli olan lif içermektedirler.

İkinci olarak, glutensiz bir diyet, gelişen çocuklar için kalori açısından çok düşük olabilir. Çocukların büyümek için sağlıklı kalorilere ihtiyaçları vardır, tahılla yapılmış veya gluten içeren besinleri keserseniz, bu kalorileri almak zorlaşabilir.

Üçüncü olarak, glutensiz bir diyet arsenik açısından yüksek olabilir. Bu tür bir diyetin en güzel örneği pirinçtir ve pek çok pirinç ürünü yüksek arsenik içermektedir. Pirinç bitkisi özellikle topraktaki arseniği çekmekte iyidir. Yüksek miktarda arsenik ölümcül olabilir ancak düşük miktarlar da sadece kansere ve sağlık problemlerine değil, aynı zamanda bebek ve çocuklara maruz bırakıldığında öğrenme güçlüğüne sebep olabilir. Amerikan Pediatri Akademisi ve Gıda ve İlaç İdaresi çocukların beslenmelerinde pirinç ve pirinç ürünlerini sınırlama konusunda ebeveynleri uyarmaktadırlar.

Bir de gluten pek çok gıdada bulunduğu için, glutensiz bir diyet, çocukların günlük hayatları içinde okuldaki öğle yemekleri, oyun buluşmaları gibi başka yönleri de daha karmaşık ve pahalı bir hale getirebilir.

Bu nedenle çocuğunuzun beslenmesinde gluteni kesmeden önce doktorunuza danışın. Neden bunu yapmak istediğinizi birlikte konuşun, yapılması gereken bir test olup olmadığını değerlendirin. Çocuğunuzun diyeti sadece onun bugünkü değil, gelecekteki sağlığını da etkileyebilir.