Aşıların güvenilirliği tartışmaları sürerken "Çin'den gelen Sinovac aşısını olmalı mı, olmamalı mı?" sorusuna bir cevap da Harvard Üniversitesi'nden mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş'ten geldi. "Risk altında olsam, tek seçeneğim Sinovac aşısı olsa bu aşıyı olurdum" diyen Doç. Dr. Altındiş ayrıca iktidarın aşı sürecini 'çok kötü' yönettiğini vurguladı.

Harvard Üniversitesi'nden Doç. Dr. Altındiş: Aşı süreci çok kötü yönetildi

HABER MERKEZİ

Dünyada koronavirüs salgını ile mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Virüse karşı tek etkili silah olan aşı, birçok ülkede uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşılamanın 11 Aralık’ta başlayacağını söylemesinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen henüz aşılama çalışmalarına başlanmadı.

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, iktidarın aşı sürecini 'çok kötü' yönettiğini vurguladı. Çin'den gelen Sinovac aşısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Altındiş, sosyal medya hesabı Twitter'dan şu bilgileri paylaştı:

“Faz 3 çalışmasının ilk sonuçlarını olumlu açıklamış her aşıyı gönül rahatlığı ile olabiliriz, bu aşı aşılar: Pfizer/Biontech, Moderna aşısı ve Astra Zeneca aşıları. Keşke Türkiye’de halk sağlığını umursayan bir iktidar olsaydı ve Pfizer, Moderna, AstraZeneca gibi 65 yaş üstü etkinliği kanıtlanmış, güçlü aşılarına insanlarımız ulaşabilseydi.

Devlet bu aşıları daha uzun süre getiremeyecek gibi görülüyor. Sadece 3 milyon Sinovac aşısına mahkûm olduk. Sinovac aşısının faz 3 çalışması halen sürüyor ve şirket bugüne kadar aşı koruyuculuğuna dair hiçbir açıklama yapmadı, ondan ötürü elimizdeki veriler faz 2 çalışma sonuçları, Reuters'in Brezilya faz 3 etkinlik haberi ve TR'de Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması ile kısıtlı. Sinovac aşısının faz 2 çalışması 18-59 yas arasında 600 kişi ile tamamlanıyor ve çok prestijli bir tıp dergisinde yayımlanıyor. 18-59 yaş grubu için aşının hem çok güçlü bir antikor yanıtı oluşturduğu, hem de güvenli olduğu bu çalışmayla kanıtlanıyor.”

harvard-universitesi-nden-doc-dr-altindis-asi-sureci-cok-kotu-yonetildi-827953-1.

SİNOVAC AŞISINI OLURDUM

Doç. Dr. Altındiş, Sinovac aşısının sonuçlarıyla ilgili resmi olmayan veriler değerlendirildiğinde aşının güvenli olduğunu dile getirdi: “Sinovac aşısının koruyucu olup olmadığını belirleyecek faz 3 çalışması Türkiye, Brezilya, Şili ve Endonezya'da sürüyor. Şirket bugüne kadar ön sonuçları açıklamadı ve resmi bir verimiz yok. Reuters'in paylaştığı Sinovac faz 3 çalışması ilk sonuçlarına göre bin 3000 gönüllünün yarısı aşılanırken, yarısı aşılanmayan kontrol grubunda kalıyor. Aşı olmayan grupta 160 kişi hasta olurken, aşı olan grupta 58 kişi hasta oluyor. Etkinlik yüzde 78. 60 yaş üstü dahil, aşılanan grupta hastalanan 58 kişiden hiçbirinin hastalığı ağır geçirmediği bilgisi çok önemli. Dolayısıyla bu açıklamalar doğruysa Pfizer/Moderna kadar olmasa da oldukça koruyucu ve güvenli bir aşı Sinovac. Tıpkı faz 2 çalışmalarında olduğu gibi Sinovac aşısının faz 3 çalışmasının sürdüğü hiçbir ülkede bugüne kadar ağır bir yan etki rapor edilmedi. Hem 60 yaş altı, hem de 60 yaş üstü bireylerde. Dolayısıyla aşı oldukça güvenli görünüyor. Bu çok olumlu."

Doç. Dr. Altındiş, şöyle devam etti: “Peki ben Türkiye'de risk altında bir birey olsam, tek seçeneğim Sinovac aşısı olsa ne yapardım? Faz 2 sonuçları ve faz 3 çalışmasının sürdüğü ülkelerin ilk açıklamaları aşının güvenli olduğunu gösterdiği ve tek seçeneğim bu aşı olduğu için Sinovac aşısını 60 yaş altı da, üstü de olsam olurdum.”