Cumhuriyet tarihinde görev yapan içişleri bakanları arasında Hasan Fehmi Güneş’in özel bir yeri vardır. Güneş “demokrasi karakollarda başlar” görüşüne sahipti. O daha geniş bir bakış açısıyla “İçişleri Bakanlığı” şeklinde de ifade ederdi.

Hasan Fehmi Bey, büyük toplumsal olaylar, siyasi cinayetlerin devletin çok uzağında olmadığını da korkusuzca söylerdi. 1 Şubat 1979’da öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin katili/tetikçisi Mehmet Ali Ağca Güneş’in görev yaptığı kısa dönem içinde 25 Haziran 1979’da yakalandı. Sorgusu için 15 gün süre vardı. Ağca yavaş yavaş çözülmeye başlıyordu. İstanbul Emniyeti, Sıkıyönetim Komutanlığı’ndan ek süre istedi. Birinci Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Necdet Üruğ o izni vermedi.

Ağca altı ay sonra 23 Kasım 1979’da Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı!

Hasan Fehmi Güneş bu “organizasyonu” cesaretle yıllar boyu çok veciz biçimde açıkladı:

-Mehmet Ali Ağca iç güvenlik kuvvetlerinin elinden alınmıştır! Ve salınmıştır!

***

Hasan Fehmi Güneş (19-26 Aralık1978’de 120 kişinin öldürülüp 176 kişinin de yaralandığı) Kahramanmaraş Katliamı sonrasında istifa eden İrfan Özaydınlı’nın yerine İçişleri Bakanı olmuştu CHP Hükümetinde…

Maraş’ı inceleyince altından bir CIA ajanı da çıkıyor: ABD Büyükelçiliği’nde 1. Siyasi Katip olarak görevli Robert Alexander Peck’in, katliam öncesi Maraş’a gidip sağ parti il yöneticileri, esnaf ve sanatkarlar odalarıyla görüşmeler yaptığı tespit ediliyor. Yanında da Gene Christy adlı ABD elçiliği ikinci katibi var.

Hasan Fehmi Güneş bu ikisini “İstenmeyen Kişi” ilan ederek Türkiye’den çıkartılmasını sağlıyor.

Sonra ne oluyor?

Onu da Hasan Fehmi Güneş’in ölüm haberini birinci sayfadan veren 24 Kasım 2021 tarihli Hürriyet’ten aktarayım:

“Kaos yıllarının bakanı vefat etti. İçişleri eski bakanı H. Fehmi Güneş, Türkiye’yi sarsan pek çok olayla karşı karşıya kalmış, sanatçı Aynur Aydan’la gizli aşk yaşadığı ortaya çıkınca istifa etmişti.”

Güneş’in istifasından sonra CIA ajanları Peck ve Christy Türkiye’ye dönmüşler ve kaldıkları yerden devam ederek Tokat ve Çorum olaylarından önce bu illerde aynı ziyaretleri yapmışlardı.

Hasan Fehmi Güneş kaos yıllarını aydınlatma uğraşı veren vatansever bir siyasetçiydi!

Ona kurulan “gizli aşk tuzağını” da sadece tek gazete verebilmişti: Devletin operasyon aparatı Hürriyet!

Hasan Fehmi Güneş 13 Temmuz 1979’da Mısır Elçiliği’ni basan FKÖ gerillalarını ikna yöntemiyle teslim alabilmiş bir cesaret anıtı olduğunu, baskını etkisizleştirmek üzere olay yerine gelen komando birliğinin genç komutanı -o tarihte- üsteğmen Başar Yaltı anlatmıştı:

-Eğer Hasan Fehmi başarılı olamazsa biz elçiliğe girip rehineleri kurtarma harekatı yapacaktık. Benim yanımdaki rütbeli ve rütbesiz askerlerle birlikte hepimiz korkuyorduk. İçerde bizi silahlı çatışma bekliyordu. Hasan Bey beyaz gömleğiyle dimdik yürüyerek elçiliğe girdi. O anda korumasızdı. İçerden ateş açılabilir ve öldürülebilirdi. Hasan Bey bir kahramandır!

Bu olaydan 32 yıl sonra 2011’de Hasan Fehmi Güneş ile Başar Yaltı’yı İMC TV canlı yayınında bir araya getirmiştim. O yayında, bilmediğimiz pek çok şey de ortaya çıkmıştı. (Bu yayının tamamı https://www.youtube.com/watch?v=-sKmA_8fzIk linkinde var)

Mesela baskın için içeriye gaz bombası atılacakmış. Ama komando birliğinde gaz maskesi yokmuş! Bunu Yaltı anlatmıştı. Güneş de diğer yanını açıklamıştı:

-Bu gaz bombasını daha önce kullandınız mı? diye sordum. Hayır, kullanmamışlar! Gidip deneyin öyle gelin dedim. Boş bir arsada köpeklere atmışlar, bayılan uyuyan falan olmamış!

Yine “uzmanlar”(!) dahiyane fikirlerle gelip “içeriye yemek yollayalım içine ilaç koyalım, bayılsınlar, gidip alalım” demişler. Başbakan Bülent Ecevit’i de ikna etmişler. Güneş “sakın böyle bir şey yapmayın” diyerek karşı çıkıyor:

-Ben devleti temsil ediyorum, onların güvenini kazanmaya çalışıyorum. Rehinelerin hayatı bu güvene bağlı. Eğer böyle şeyler yaparsak onlarca insanın ölümüne neden oluruz.

Hasan Fehmi Güneş tanımadığı rehineler için kendi hayatını ortaya koyarak, olayı kansız biçimde çözümlemişti. Sağcı siyasetçiler ise onu şöyle eleştirmişlerdi:

-İçişleri Bakanı gerillayı öptü!

Hasan Fehmi Güneş 25 Kasım 2021 Perşembe (bugün) öğle vakti Sakarya Karapürçek Zincirli Ali Paşa Camii’nden alınarak aile mezarlığına defnedilecek.

Hasan Fehmi Güneş Türkiye siyasetinde çok özel bir yere sahip olan az sayıdaki bakanlardan biri olarak sadece dokuz ay görevde kaldığı İçişleri Bakanlığı’yla derin izler bıraktı. 1970’lerden 2000’li yıllara kadar uzanan siyasi yaşamı da soyadı gibi parlaktı:

-Hasan Fehmi Güneş!