Hasankeyf Müftü Vekili Hasan Dursun, Hasankeyf’in taşınacağı yeni alana külliyeler inşa edilerek buralarda dini ve fenni bilimlerin birlikte okutulmasını önerdi

Hasankeyf’e El Ezher modeli

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Ekonomik önemini yitirmesine karşın AKP iktidarının “inadıyla” inşasına devam edilen Ilısu Barajı HES Projesi’nin sular altında bırakacağı Hasankeyf için ilginç bir öneri geldi. Hasankeyf Müftü Vekili Hasan Dursun, “yeni” Hasankeyf’te külliyeler inşa edilerek dini ve fenni bilimlerin buralarda bir arada okutulması önerisinde bulundu. Hasankeyf’te yer alan ve 609 yıl önce inşa edilen Er-Rızk Camii’nin eskiden külliye olarak kullanıldığını söyleyen Dursun, bu eserin taşınacağı yerde de aynı şekilde hizmet vermesini talep etti.

El Ezher Üniversitesi
Dursun, Mısır’da bulunan ve imam tarafından yönetilen El-Ezher Üniversitesi’ni, önerdiği modele “örnek” gösterdi. Kamuoyunun gündemine kadınlara yönelik, “İşyerindeki erkeği emzir akraba ol” fetvası ile gelen El Ezher Üniversitesi’nin büyük âlimler yetiştirdiğini öne süren Dursun, “Yeni Hasankeyf’e taşınacak Er-Rızk Camii de belki o üniversiteden daha büyük bir kapasiteye sahip olup büyük âlimler yetiştirmiştir” diye konuştu.

“Dini ve fenni ilimler merkezi”
HES Projesi’nin hayata geçmesiyle tarihe karışacak olan Hasankeyf’te yer alan yapıların büyük bölümünün Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınması kararlaştırıldı. Aralarında Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı ve Tarihi Orta Kapı’nın da yer aldığı birçok tarihi yapının taşınacağı yeni alanın “dini ve fenni ilimler merkezi” olarak kullanılmasını isteyen Dursun, “Eyyubiler döneminde burada bayanlara ilmi, irfani ve dini bilgileri sunulmuştur. Kadınlar bir ellerinde beşik bir ellerinde dini eserler, tıbbi, fenni ve bütün ilimleri orada öğrenip yine faydalı bir şekilde topluma faydalı bir hale getirmişlerdir” dedi.