Hasar raporları güven vermiyor

Berkay SAĞOL

İzmir’de depremde hasar gören binaların tespit çalışması sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şu ana kadar acilen yıkılması gereken 3 bin 920 ağır hasarlı bina tespit ettiklerini açıkladı.

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespitleri yurttaşlara güven vermiyor. Özellikle Bayraklı’daki Mansuroğlu ve Manavkuyu mahallelerinde orta ve az hasarlı olduğu açıklanan binalara yurttaşlar girmekten çekiniyor. Bir bölümü hasar tespit raporlarına itirazlarını iletiyor.

SAĞLAM RAPORUNDAN SONRA TAHLİYE

Yıkılan Doğanlar Apartmanı’nın arka sokağında bulunan Yavuz Selim ve Nurışık apartmanlarına ise ilk başta sağlam raporu verilmesine rağmen bu binalar acil şekilde tahliye edildi. Yıkılan Emrah Apartmanı’nın yakınlarında bulunan Aleyna Turgaylı Apartmanı’nda yaşayan Türkan Özdemir, “Duvarlarda çatlaklar ve patlamalar var. Dışarıdan bakınca bile içerisi görünüyor. İlk günün şokundan sonra ertesi gün polisler binanın girişine kapattılar. İlk günden sonra binaya hiç girmedik. Biz müracaat ederek binamızın incelenmesini istedik. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından binamız gelip incelendi. Ancak çıkan sonuç hepimizi şaşırttı. Verilen raporda binanın az hasarlı olduğu ve oturulabilir olduğu bize belirtildi. Ancak binanın çok oturulacak gibi bir durumu yok. Apartmandan itiraz edenler oldu ve binanın yeniden inleneceği bildirildi” dedi.

YÜRÜRKEN BİLE YIKILABİLİR

Depremin en çok hissedildiği Bayraklı’ya yakın olan ilçesi Konak’a bağlı Çınarlı mahallesinde bulunan Rodkar 1 İş Merkezi ise, yetkililer tarafından resmen kaderine terk edilmiş durumda. 5 bloktan oluşan Rodkar iş Merkezi’nde deprem sonrası ağır hasarlar meydana geldi. Rodkar 1 İş Merkezi’nde ofisi olan Faruk Bulut, “Şehrin göbeğinde, gökdelenlerin arasında bu şekilde hasarlı olan bir binaya kimse incelemeye ve bilgi vermeye gelmiyor. Bu binanın hasar tespitinin hızlıca incelenip raporlanması lazım. İnsanlar bina içindeki sallanan merdivenlerden eşyalarını taşımaya çalışıyor. Yürürken bile yıkılabilecek bir yer haline geldi” diye konuştu.

KARŞIYAKA’DA 21 AĞIR, 38 ORTA HASARLI BİNA VAR

Hasar durumunu ilişkin verileri paylaşan Karşıyaka Belediyesi, ilçede 21 ağır hasarlı ve 38 orta hasarlı bina olduğu belirtilirti. Sonuçlara itiraz etmek isteyenlerin de 30 gün içerisinde Kaymakamlık ve AFAD’a dilekçe ile başvuruda bulunabileceği ifade edildi.