Çapa’da bulunan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin, deprem esnasında hasar gören ve çatlaklar oluşan binalara girmek istemedikleri için başlattıkları eylem dün de devam etti. BirGün’e konuşan öğrenciler, can güvenlikleri sağlanana kadar binaya girmeyeceklerini açıkladı

Hasarlı binalarda ölmek istemiyoruz

MERAL DANYILDIZ

Çapa'da bulunan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, depremde hasar gören binalara girmek istemediği için eyleme başladı. Yağmur yağdığında tavandan su aktığını, acil çıkış noktası olmadığından dolayı deprem esnasında izdiham yaşandığını söyleyen öğrenciler, BirGün’e yaptıkları açıklamada “Can güvenliğimiz sağlanana kadar binalarımıza hastaların da bizlerin de girmesini istemiyoruz” dedi

ACİL ÇIKIŞ YERİMİZ YOK

Diş hekimliği 5'inci sınıf öğrencisi Büşra Kabak, deprem esnasında ders gördüklerini söyledi. Deprem olurken binanın sağlam olmadığından ötürü yaşanan izdihama dikkat çeken Kabak, “Bundan önce de çok fazla çatlak ve hasar vardı ancak yaşanan deprem farkındalığımızı artırdı. Çok fazla hissettik, sallandık ve panik olduk. Acil çıkış yerimiz olmadığı için normalde kullandığımız merdivenlerden inmek zorunda kaldık. Daha büyük bir depremde biz çıkana kadar bu bina başımıza yıkılabilir" diye konuştu.

Tuba Keskin ise, okulun şartlarının hasta bakmak için elverişli olmadığını ve can güvenliklerinin bulunmadığını kaydetti. Bu şartlar altında devam etmek istemediklerinin altını çizen Keskin, şöyle konuştu: “Derslerden geri kalsak da şu an can güvenliğimizi eğitimimizden daha ön planda tutuyoruz.”

hasarli-binalarda-olmek-istemiyoruz-631353-1.

TAVANLAR SU AKITIYOR

Nilüfer Alptekin de, “Çoğu ünitemiz çalışmıyor, yağmur yağdığında tavan su akıtıyor. Ne hastalar, ne hocalarımız ne de bizler için güvenli bir ortam sağlanmadığı sürece içeri girmeyi planlamıyoruz” şeklinde konuştu.

Hüseyin Hilmi Kul, can güvenliklerinin olmadığını ve okul yönetimine seslerini duyurmak için şu an burada olduklarını ifade etti. Kul, “Olası bir depremde binanın zaten yıkılacağı belli. Binaya dair hiçbir şey sağlam değil. 6’yı bulmuş olsa şu anda hepimiz ölü olabilir, enkazın altından toplanmaya çalışılıyor olabilirdik” şeklinde tepkisini dile getirdi.

İŞLEM YAPILACAĞI SÖYLENDİ

İÜ Tıp Fakültesi’nden ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise, protesto yapmadıklarını aktardı. Öğrenci, gerekçeyi şu sözlerle anlattı: “Tıpçılar da derslere girmek istemiyordu ama derslere girmediğimizde ya da herhangi bir protestoda bulunduğumuzda hakkımızda işlem yapılacağı ve yok yazılacağımız mesaj aracılığıyla bize söylendi. Bizde de çatlaklar var. Duvarlar boydan boya çatlak.”