Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşeron işçi kıyımı
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşerona bağlı olarak çalışan 30'a yakın işçi, firmanın sözleşme feshi nedeniyle işten çıkarıldı. Haklarını alamadıklarını belirten işçiler, hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.
Sibel BAHÇETEPE
Sultangazi'de bulunan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'ndeki laboratuvarda taşeron olarak çalışan sağlık personeli ile temizlik, bilgi işlem gibi çalışanların bulunduğu 30’a yakın işçi, firmanın sözleşmesini feshetmesi nedeniyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan personel, tazminatlarını alamadıklarını belirterek, dava açacaklarını söyledi. Laboratuvarın çalışmadığını, hastaların da mağdur edildiğini belirten personel, “Bizler kadrolu çalışmak ve atanmak istiyoruz. Maalesef sağlıkçı atamaları çok az sayıda olduğu için taşerona mecbur bırakılıyoruz” diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Türkiye’nin en büyük test noktalarından Sultangazi Haseki Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nde çalışan 25 taşeron sağlık personeli 30 Eylül itibarıyla, firmanın sözleşmesini feshetmesi nedeniyle işten çıkarıldı.
HASTALAR DA MAĞDUR
Merkezde tıbbi laboratuvar teknisyeni olarak çalışan ve işine son verilen Sema Yalçın, BirGün'e yaptığı değerlendirmede, hastanede taşeron olarak 2021 Şubat tarihinde işe başladığını, sözleşmelerin 3 yıl olduğunu ancak bu süre dolmadan şirketin fesih kararı nedeniyle işten çıkarıldığını anlattı. Yalçın, hastanelerin ihale ile taşeron firmalardan cihaz ve personel temin ettiğini anımsatarak "Taşeron olarak 3 yıllık biz sözleşme imzalamıştık. Bunun henüz daha 1,5 yılı doldu, firma tek taraflı olarak işlerini feshetti. Hastalar da mağdur oldu. Sonucu 5-6 ay çıkmayan hastaların örnekleri kaldı, hem de biz çalışanlar mağdur edildik. 24 sağlık personeli çıkarıldık. Bunun dışında temizlik görevlisi, insan kaynakları gibi çalışanlar da çıkarıldı. Aynı firmadan değiliz ama yan firmaya bağlı çıkarılanlarla birlikte 30'a yakın kişi denebilir" diye konuştu. Bazı çalışanların farklı hastanelere görevlendirildiğini ancak kendilerine böyle bir şey yapılmadığını kaydeden Yalçın, "Haklarımızı da vermediler, ne ihbar ne kıdem. Tazminat da alamadık, dava açacağız” diye konuştu. Hastaların çevre hastanelere gönderildiğini anımsatan Yalçın “Hastanelerde sayı çok olduğu için örnekler yığılmış durumda” diye konuştu.