Ankara-Washington arasında S-400 gerilimi devam ederken ABD yaptırımları yürürlüğe girdi. ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası kapsamında alınan yaptırımlar yeni bir kriz nedeni oldu.

Hasmane yaptırımlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Rusya’dan alınan S-400’ler yüzünden Türkiye’ye uygulama kararı aldığı yaptırımlar bugün itibariyle yürürlükte. Donald Trump yönetiminin "ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası- CAATSA" kapsamında uygulamaya karar verdiği yaptırımlar böylece yeni Başkan Joe Biden döneminde devreye sokulmuş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yaptırıma " Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB), Rusya hükümetinin savunma ve istihbarat kurumlarının parçası olan ya da bu kurumlar adına faaliyet gösteren bir şahısla kasti olarak önemli bir işlem gerçekleştirmesi" gerekçe gösterildi.

Açıklamaya göre yaptırım uygulanacak kişiler SSB, SSB Başkanı İsmail Demir, Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz. Söz konusu yaptırım, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanmasını, SSB Başkanı İsmail Demir ile üç çalışanın hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini öngörüyor.

TRUMP ALDI, BİDEN UYGULADI

ABD yönetimi aralık ayında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almıştı. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Uyarılarımıza rağmen Türkiye Rusya'dan S-400 sistemi alımını ve denemesini sürdürdü. Türkiye SSB'sine yönelik yaptırımlar, ABD'nin CAATSA'yı tamamen uygulayacağını göstermektedir. Rusya'nın savunma sektörüyle girilen ciddi ticari faaliyetlere tolerans göstermeyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Ankara ise Washington’ın yaptırım kararını "ABD'nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedarikimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye'ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz" açıklamasıyla kınamıştı.

BÜYÜKELÇİ DE S-400 AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Geçen ay ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield da yaptığı açıklamada, S-400 konusunda ABD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylemiş, yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S-400'e sahip olmaması gerektiğini belirtmişti. Türkiye ise Ekim ayında S-400 füzelerini denemiş ama aktive etmemişti.

ABD Kongresi, CAATSA'yı 2017'de onayladı. CAATSA'da 12 farklı yaptırım türü var. Bunlar arasında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması da yer alıyor. Eski Başkan Donald Trump, CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye karşı uygulanmasını ertelemişti.