Hasretle kamaşık yüreğimiz

BİLGE SARIHAN

“Kestim kara saçlarımı –n’olacak şimdi- Bir şeycik olmadı deneyin lütfen” diyen Gülten Akın'ın aramızdan ayrılmasının üzerinden 5 sene geçti. Kızı Deniz Cankoçak, edebiyatın en güçlü kalemlerinden biri olan yazar ve şair Gülten Akın’dan bahsetti.

Cankoçak, annesinin karakterini “Kesin ve net biriydi, ilkeleri vardı ve bundan asla taviz vermezdi ve toplumsal sorumluluk duygusu çok yüksekti” şeklinde tanımladı. Akın’ın şiirlerini yazarken ‘ince işçilik’ yaptığını söyleyen Cankoçak, tanık olduğu Gülten Akın’ı anlattı.

hasretle-kamasik-yuregimiz-802191-1.

‘DİZELER MIRILDANIRDI’

Evin içinde dizeler mırıldanarak gezdiğini söyleyen Cankoçak, “Annem parça parça hep bir dize üzerinde çalışırdı. Aslında birçoğunun yazım sürecine şahit olmuş gibiyim. Oturup da bir şiiri bir günde yazıp bitirme gibi bir şeyi yoktu onun. Dizeler mırıldandığını, karaladığını hep görüyordum ama o dizeyi bir şiirde kullanırdı, öbür dizeyi başka bir şiirde. Hangi şiirine tanıklık ettiğimi bilemiyorum. Kağıt parçalarına sürekli kelimeler karalardı, sonra onları üstünde çalışılmış işlenmiş şekilde görürdünüz. İnce işçilik yapardı” diye konuştu.

Annesinin eserlerinde kendisini en çok etkileyen şiirlerden bahseden Cankoçak şöyle konuştu: “Özellikle Sevda Kalıcıdır kitabındaki şiirlerinden etkilendim. Sebebini bilmiyorum ama bazı şiirleri beni daha çok duygulandırıyor.”

60’LI YILLAR DÖNÜM NOKTASI

Cankoçak, Akın’ın şairliğinin tarihsel gelişimiyle ilgili şunları söyledi: “50’lerde daha çok bireysel yazarken, 60’larda toplumsal konuları da işlemeye başladı. Sanırım babamın kaymakamlığı döneminde çeşitli ilçelerde görev alırken toplumsal sorunlara daha çok tanık olduğu için başlıyor o konularda yazmaya. Halkın durumunu gördüğü 60’lı ve 70’li yıllar toplumsal konularla ilgili yazılarının olduğu zamanlar. 80’lerde cezaevleri ve kendi yaşadıklarıyla birlikte birçok sıkıntılı şeye tanık olduğu için toplumsal konularla ilgili yazmaya devam ediyor. Tekrardan bireysel konulara geçmesi 90’lardan sonra oldu.”

“Empati yapma ve ayrımcılık konusunda çok fazla sıkıntımız var” diyen Cankoçak, Akın’ın 42 Gün kitabındaki Ötekilerin Anası adlı hikâyeyi herkesin okumasını istediğini, bunun herkes için faydalı olacağına inandığını da belirtti.

Kayboldum
Bir köpeğin bir çocuğu beklediği gibi
Hasretle kamaşık yüreği

*Deniz Cankoçak’ın bahsettiği Gülten Akın'ın Sevda Kalıcıdır kitabına isim veren şiirinden