Hasta da eczacı da mağdur

Burcu CANSU

KORONAVİRÜS vakaları artarken yurttaşlar salgın günlerinde kritik önemdeki grip aşısına ulaşamıyor. Salgın nedeniyle talebin artmasına rağmen sınırlı sayıda ithal edilen grip aşısına ulaşmak için genç, yaşlı tüm yurttaşlar, aile hekimlikleri ve eczanelere akın ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, KOAH, astım, diyabet gibi kronik hastalığı olanlara aşı onayının çıkmadığını kaydetti: “Beyin kanaması ve Alzheimer dışında hem kalp hastası hem de kanser tedavisi gören hastalar dışında kimseye onay çıktığına tanıklık etmedim. 10 hasta başvurusundan sadece birine onay geliyor.” 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan hastaların aşılanmasının yanı sıra çalışma hayatına devam edenlerle sağlık emekçilerinin de aşılanması gerektiğinin altını çizen Ünal, şunları söyledi: “Çalışma hayatında olan insanlar Covid-19’a yakalandığında 10 gün evde kalmaları isteniyor. 14 günlük takip süreci de 10 güne indirildi. Bu insanlar koronavirüs sonrası bir de grip olursa kaldıramazlar. Bunun için tedbir alınması gerekiyor.”

BULAŞ RİSKİ ARTIYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise yeni uygulamayla hem yurttaşın hem de eczanede çalışanlar için bulaş riskini artırdığını dile getirdi: “Grip aşılarını Sağlık Bakanlığı Reçetem Bilgi Sistemi’nde elektronik reçete düzenlenmeden eczanelerimizden veremiyoruz. Ücretli aşı isteyen vatandaşlarımızdan reçete talep ettiğimizde tepki verebiliyorlar. Hastaların bir aşıyı almak için eczanelerimize en az üç sefer gelmesi hem onlar hem de bizim için bulaş riskini artırıyor. e-Nabız sistemini bile kurdurmak için eczanelerimize gelen yaşlı hastalar sebebiyle temas sayısında artış yaşayan meslektaşlarımız grip aşısı sürecinde de yine ön cephede mücadele ediyor.”

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak da yaşananların hem hastaları hem de eczacıları mağdur ettiğini vurguladı: “Vatandaşımız aşıya reçetesiz ulaşamadığı için mağdur. Eczacımız talep eden her hastasına yardımcı olamadığı için mağdur.”