Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için hastanelerde zorunlu olmayan birçok ameliyat ve işlem durdurulurken yurttaşlar takip gerektiren durumlar için sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekiniyor

Hasta takibi aksıyor

İsmail ARI

Sağlık sistemi ağırlıklı olarak koronavirüs salgınıyla başa çıkmaya çalışırken kronik rahatsızlığı olanlar, kanser hastaları ile yeni ortaya çıkan şüpheli durumu bulunanların sağlık hizmetine ulaşmasında güçlük yaşanıyor. Hekimler, sorunlar bulunduğunu, kriz atlatıldıktan sonra da aşırı yığılma nedeniyle hizmet alımında zorluklar yaşanabileceğine dikkati çekiyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, BirGün’e yaptığı açıklamada“Kronik rahatsızlığı olan hastalar ve kanser hastalarının takibinde ciddi sorunlar yaşanmaya başladı” dedi. Kronik rahatsızlığı olan hastaların düzenli takibinin yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Güray Kılıç, “Tedavi ve takip sürecindeki aksamalar, ertelemeler ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sahra hastaneleri bu yüzden kurulmalı. Şimdi de hastanelerde koronavirüs tedavisi için bloklar ayrılabilir. Yani covidli ve diğer hastaların ayrılacağı bloklar düzenlenebilir, bu süreç planlanmalı” diye konuştu.

KANSER HASTASI BEKLEYEMEZ

“Kanserli hasta da bekleyemez, bu hastaların tedavisi ve takibi çok önemli” diyen Kılıç şunları söyledi:
“Hekim ve hemşire arkadaşlar da daha çok covidli hastaların bakımına yönlendirildi. Birçok branşta da hasta bakımı yok, çünkü hasta gelmiyor ve bu hastalar birikiyor. Yan dal hastaneleri, kalp damar hastaneleri, kadın doğum hastaneleri, göz hastaneleri ve ihtisas hastaneleri gibi hastaneler ayrılmalı ve covidli hastalar buraya kabul edilmemeli.”

HASTANELERDE YIĞILMA YAŞANACAK

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkan Vedat Bulut da “Kalp hastalığı olan veya diyabeti olan pek çok kronik hasta korona endişesi nedeni ile hastaneye gitmiyor. Bu hastalar, korona krizi atlatıldıktan sonra kronik sorunlar ile hastanelere gidecek ve bir yığılma yaşanarak kriz çıkacak. Belli hastaneleri bu tip kronik hastaların bakımına ayırmak gerekmektedir. Örneğin, Ankara Şehir Hastanesi koronalı hasta kabul eder diğer hastaneler ise kronik hastaların veya bu tip hastaların bakımı ve tedavisine ayrılabilir” diye konuştu.