Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi prostat kanseri hasta tutuklu Soydan Akay’ın durumuna dikkat çekerek, tek başına tutulduğu hücreden biran önce kalabalık bir koğuşa alınmasını istedi

Hasta ve yaşlı mahpuslar kamu vicdanını sızlatmıyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 264’üncü haftada da hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda insan hakkı savunucusu katılırken, “Hasta Tutsaklara Özgürlük” yazılı önlükler giyildi.

Açıklamayı yapan İHD Ankara Şube üyesi Murat Can Çoban, hasta tutukluların sorunlarının her geçen gün arttığını ve kimsenin sorunların çözümü için adım atmadığını vurguladı.

Hasta tutukluların hastaneye götürülmediğini, kelepçeli muayene dayatıldığını vurgulayan Çoban, “Cezaevlerinde hasta ve yaşlı olan mahpusların bulunması kamu vicdanını ne yazık ki sızlatmıyor. Bingöl merkeze bağlı Çiris Köyünde evinden gözaltına alınan, 7 ay cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakılan ve ardından dosyası Yargıtay’a gönderilip 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen 87 yaşındaki Mehmet Selim Buğurhan 9 Eylül’de cezaevinde hayatını kaybetti.

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 80 yaşındaki hasta tutuklu Sıddık Güler sağlık koşulları nedeniyle kişisel bakımını sağlayamayacak ve artık yürüyemeyecek duruma gelmiştir. Bunlara benzer yüzlerce örnek sayılabilir” dedi.

***

Tedavi haktır engellenemez

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdiği F Oturması’nın 391.’sini, Galatasaray Meydanı‘nın yasaklanması nedeniyle dernek binası önünde gerçekleştirdi. “Tedavi haktır engellenemez”, “Hasta mahpus Sıddık Güler serbest bırakılsın” pankartları ile hasta tutsakların resimlerinin açıldığı eylemde basın açıklamasını İHD üyesi Hatice Onaran yaptı. Onarak “En temel hak yaşam hakkıdır ve devlet ırk, cins, millet, din ayırmadan ve her nerede, hangi koşullarda olursa olsun her insanın yaşamını korumak zorundadır“ ifadelerini kullandı.