‘Hastalar yatağında vuruluyor’

BURCU CANSU / burcucansu@birgun.net

Bölgede çoğu ilçede devam eden sokağa çıkma yasakları ile beraber sağlık hizmetlerinin durma noktasına gelmesine karşı, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şeyhmus Gökalp, BirGün’e konuştu. Gökalp, hastanelerin askeri üsse dönüştürülmesi ile hastaların hasta yataklarında kurşunlandığını belirtti.

Gebeler düşük yapıyor
Gökalp şöyle devam etti :“Cizre Devlet Hastanesi, Cizre’nin girişinde yüksek bir tepeden bulunduğundan, askeri üs gibi kullanılıyor. Bu da sağlık kurumlarını hedef haline getiriyor. Sağlık Bakanlığı sağlık kuruluşlarının askeri üs değil de sadece sağlık hizmetinde kullanılması için gerekli tedbirleri almalıdır. Cizre’de bunun dışındaki 1 özel hastane, 1 özel tıp merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri de kapalı. İnsanlar tedavi olabilecek sağlık kuruluşu bulamıyor. Cizre’de çocuklar aşılanmıyor, gebe kadınların takibi yapılamıyor, düşük yapıyorlar, kronik hastalar ilaç alacak açık eczane bulamıyor.” Gökalp, Nusaybin’den arayan bir aile hekiminin verdiği bilgiye göre 5 gebenin stresten düşük yaptığını belirtirken ‘’Silopi’de de durum farklı değil” diye konuştu.

Savaş Bakanı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ‘Savaş Bakanı’ gibi hareket ediyor diyen, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden,“Cizre Devlet Hastanesi’nde olağan zamanlarda acil servise başvuran hasta sayısı günlük 600-700 civarında iken sokağa çıkma yasağının uygulandığı 9 gün boyunca 214 oldu. Diyaliz Servisi takibinde olan son dönemdeki 68 böbrek yetmezliği hastası ablukanın ilk dört günü boyunca hastaneye hiç gidememiş, daha sonra ise sadece 25 kişi yasağın dördüncü gününden sonra diyalize alınmaya başlanmıştır. Ayrıca sokağa çıkma yasağı boyunca eczaneler açılamamış, kronik hastalar ilaçlarını alamamış, mamayla beslenmek zorunda olan bebekler de mamaya ulaşamamıştır. Hastanede normalde günde ortalama 10-12 doğum gerçekleşmektedir. 2015 Temmuz ayı toplam doğum sayısı 349, 2015 Ağustos ayı toplam doğum sayısı 351’dir. Doğum oranının yüksek olduğu bölgede bu süreçte kadın hastalıkları ve doğum servisine başvurabilen hasta sayısı 12, doğumu hastanede gerçekleştiren hasta sayısı ise sadece 7 olmuştur. Acil tıbbi müdahale gereksinimi olanların, yüksek ateşten havale geçiren çocuk hastaların hiçbiri hastaneye gidememiştir ve 35 günlük Muhammed bebek hayatını kaybetmiştir”