Hedefe yönelik, yüksek maliyetli kanser ilaçlarının özellikle son birkaç yıldır “endikasyon dışı” kullanım talebinin hızla arttığı belirtildi. Hekimler "Hastalar mağdur edilmesin, doğru bilgilendirme önemli" diyor.

Hastalara binlerce liralık fark
Fotoğraf: İHA

Sibel BAHÇETEPE

Kanser tedavisinde kullanılan ve halk tarafından “akıllı ilaç” olarak tanımlanan hedefe yönelik, yüksek maliyetli kanser ilaçlarının özellikle son birkaç yıldır “endikasyon dışı” kullanım talebinin arttığı belirtildi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, kanser hastalarına endikasyon dışı ilaç kullanımının "umut" olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek, SGK’ye "Endikasyon dışı ilaç kullanım talebi uygulanması önceleri çok nadirken, son birkaç yıldır ne oldu da bu kadar çok yaygınlaştı. Hekimlerin endikasyon dışı ilaç kullanımında ısrar etme nedeni nedir?” diye sordu.

Son yıllarda yüksek maliyetli kanser ilaçlarında endikasyon dışı kullanım talebinin hızla arttığını savunan Demir ve Kılıç, ayrıca prospektüse ve onaylı endikasyonda belirtilen şartlara ya da prosedüre uymayan hastalar için kullanılan kanser ilaçlarının bedelinin karşılanmasında büyük sorunlar yaşandığını anlattılar. "Bu durum tedavi süreçlerini etkilemekte, ölümle yaşam arasında ince bir çizgide yaşam savaşı veren kanser hastaları ve hasta yakınlarında mağduriyete yol açmaktadır” diyen Demir ve Kılıç, SGK’ye kanser ilaçlarının bedellerinin hangi koşullara göre geri ödendiğini sordular.

Dr. Ergün DemirDr. Ergün Demir

BAKANLIĞA SORULAR

Demir ve Kılıç, özetle şunları kaydetti: "Yatarak ve ayakta tedavide kullanılan kanser ilaçlarının prospektüse ve onaylı endikasyonda belirtilen şartlara (prosedüre) uyan hastaların ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak hekim tarafından önerilen ilacın endikasyon dışı kullanım durumunda ise SGK ilacın bedelini karşılamamakta ve aşağıdaki bazı süreçler başlatılmaktadır. Kanser hastası için hastane, hekimin önerdiği endikasyon dışı ilaç kullanım durumunda bu tedavilerde bir aylık ilaç için hastanelerde tedavi görenler için ilaç bedeli, ayakta tedavilerde ise ilaç katkı payı tutarı binlerce TL’yi bulmaktadır. Asgari ücretle çalışan, emekli, esnaf, çiftçi,işsiz vs. milyonlarca vatandaş bir aylık ilaç için 20-46-64 bin TL’yi bulan tutarları nasıl karşılayabilecektir? Geldiğimiz aşamada hastaların hayati tehlikesi söz konusu iken kanser hastalarına endikasyon dışı ilaç kullanımı bir 'umut' olarak gösterilmeye çalışılmakta parası olanlar veya borç para bulabilenler ilaca ulaşabilmekte, bulamayanlar ise mahkemelerde ihtiyati tedbir kararını beklemekte ve tedavi süreci aksamaktadır."

Dr. Güray KılıçDr. Güray Kılıç