Soğuk algınlığı, grip vakalarında ciddi artış yaşanıyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kaynak, tekrar maske kullanımının zorunlu tutulması gerektiğini söyledi.

Hastalık arttı, maske şart
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Soğuk havanın etkisi, kapalı mekânlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve maske kullanılmamasının etkisiyle mevsimsel grip vakalarında büyük artış yaşanıyor. Mevsimsel virüsler son günlerde okullarda da yaygınlaştı. İzmir genelinde yaygın olan üst solunum yolu hastalıkları sebebiyle hastanelerde hem acil başvuruları hem de yoğun bakımda yatan kişi sayısının da arttığı öğrenildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “İzmir’de bu kış virüs hastalıkları dediğimiz hastalıklar şu anda zirve yaptı. Sorun yaz aylarından itibaren bazı önlemlerin alınmamasıyla ilintili. Bunlardan ilki maske, mesafe ve hijyen. Maskenin terk edilmemesini hep söylüyoruz. Maske pandemi başladığından beri takıldığı için önemli bir koruyucu oldu” dedi.

Prof. Dr. Kaynak, “Covid-19 pandemisi döneminde yoğun maske kullanımı sebebiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında azalma olmuştu. Alınan tedbirler sadece Covid-19’u değil diğer hastalıkları da engelledi. Covid olsun veya olmasın diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından insanların korunması için maske tedbirinin devam etmesi gerektiğini söyledik. Bunun bir kural olması gerektiğini de söyledik. Sağlık Bakanlığı tedbir almadığı için kimse maske kullanmadı” diye konuştu.

Üst solunum yolu hastalıklarının artmasının diğer bir sebebinin de aşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, şunları söyledi: “Covid açısından olaya baktığımızda nüfusun yaklaşık yüzde 70’e yakını aşılandı. Covid açısından toplumsal bağışıklık ortaya çıktı ama şu anda Covid-19’un ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Çünkü tarama testleri yapılmıyor. Diğer üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle çocuklarda çok yaygın. Çocuk grubunun aşısız bırakılması bu virüsün yayılmasını artırdı. Okullar açılmadan bakanlık önlem almadı. Şimdi çocuklar okullarda hasta oluyor ve hastalığı eve taşıyor.”

İzmir’de acil servislerde ve yoğun bakımlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin yoğunluk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, “Yoğun bakımlarda doluluk oranı yükseliyor. Artış hızı devam edecek olursa hastaneler ciddi şekilde sıkışacak. En başta maske şart olmalı. Toplu taşıma araçlarında ve toplu yerlerde maske zorunlu olmalı. Hasta olmamış kişiler grip aşısı olabilir ve önümüzdeki kış aylarını daha dirençli geçirebilirler. Aşı mevsimi geçti ama yine de önümüzdeki üç aylık dönem için aşıyı tavsiye ediyoruz” dedi.