İngiltere'de yapılacak bir klinik denemeyle vücutta T hücrelerini arttırdığı bilinen 'Interleukin 7' adlı ilacın Covid-19 hastalarının iyileşmesine katkı sağlayıp sağlamadığı tespit edilecek

Hastalık nedeniyle azalan T hücrelerini arttıran bu ilaç Covid-19 tedavisinde umut olabilir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de yapılacak bir araştırmada bilim insanları, en ağır Covid-19 hastalarını iyileştirmesini umdukları bir tedaviyi denemeye başlıyor. Hastalığı en ağır şekilde yaşayanlarda T hücresi adı verilen bir bağışıklık hücresinin aşırı derecede düşük seviyelerde olduğu bulundu. T hücreleri vücudu enfeksiyondan temizlemeye hizmet ediyor.

BBC'nin haberine göre, yapılacak bir klinik denemeyle vücutta T hücrelerini arttırdığı bilinen 'Interleukin 7' adlı ilacın Covid-19 hastalarının iyileşmesine katkı sağlayıp sağlamadığı tespit edilecek.

Araştırma, Francis Crick Enstitüsü, King's College London ve Guy's and St Thomas' Hastanesinden bilim insanları tarafından gerçekleştiriliyor. Araştırmacılar 60 Covid-19 hastasının bağışıklık hücrelerini inceledi ve bu hastalarda T hücrelerinin sayısında açık bir azalma gördü.

Bağışıklık hücrelerinde neler olup bittiğini görmenin “büyük sürpriz” olduğunu söyleyen Crick Enstitüsünden Prof. Adrian Hayday, “(T Hücreleri) bizi korumaya çalışıyor, ancak virüs (vücuda girince) öyle bir şey yapıyor ki, sanki bu hücrelerin ayaklarının altındaki halıyı altlarından çekiyor, çünkü (vücut enfekte olunca) hücrelerin sayıları dramatik bir şekilde düşüyor” şeklinde konuştu.


Normal sağlıklı yetişkinlerde 1 mikrolitre kandamlasında 2000 ile 4000 arasında T hücresi adı verilen, T lenfosit bulunurken, araştırma ekibi bu sayının Covid-19 hastalarında 200 ile 1200 arasında seyrettiğini tespit etti.

Araştırmacılar bu bulguların hastalığı daha ciddi geçireceklerin erken bir aşamada belirlenmesinde katkı sağlayacağını da belirtiyor.

Guy’s and St Thomas’ Hastanesinden yoğun bakım uzmanı Manu Shankar-Hari BBC’ye yaptığı değerlendirmede Covid-19’lu yoğun bakım hastalarının yaklaşık 400-800 arası lenfositle geldiğine söyleyerek, “İyileşmeye başladıklarında lenfosit düzeyi de yükselmeye başlıyor” diye belirtti.

Interleukin 7 küçük bir hasta grubunda zaten test edilmiş bir ilaç ve bu hücreleri güvenli bir şekilde arttırdığı kanıtlanmış durumda. Bu denemede ise, üç günden fazla yoğun bakımda bulunan düşük lenfositli Covid-19 hastalarına bu ilaç verilecek.

Shankar-Hari, “Hücre sayısını arttırdığımızda viral enfeksiyonun temizleneceğini umuyoruz” dedi ve “bir yoğun bakım doktoru olarak klinik durumu hiç iyi olmayan hastalara bakıyorum, destekleyici bakım dışında bu hastalığa karşı direk aktif bir tedavi yok. Bu yüzden klinik deneme bağlamında gelecek bu tür bir tedavi İngiltere’deki yoğun bakım doktorlarına cesaretlendirecektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: BBC