Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek korunmak mümkün. Diyetisyen Eser Özcan, kış hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı beslenme önerilerini anlattı

Hastalıklardan bağışıklığı güçlendirerek korunun

Dilara ŞİMŞEK

Kış aylarının yağışlı ve soğuk havası ile birlikte nezle, grip, zatürre, bademcik iltihabı gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Diyetisyen Eser Özcan, hastalıklardan nasıl korunacağını ve bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirileceğini BirGün’e anlattı.

‘Hastalıklarla en iyi mücadele şeklinin daha hasta olmadan gerekli tedbirleri almak’ olduğunu söyleyen Özcan, “Kış mevsiminde hayatınızda ve beslenme tarzınızda yapacağınız değişiklikler ile hem bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz hem de kendinizi enerjik hissedebilirsiniz” diye konuştu.
Özcan, hastalıklardan korunmanın bağışıklık sistemini güçlendirmeden geçtiğini aktararak şu önerilerde bulundu:

♦ Kahvaltıyı atlamayın
Kahvaltı her mevsimde olduğu gibi kış mevsiminde de önemsenmeli. Kahvaltı gece boyunca düşen kan şekerinizi dengeler ve metabolizmanızı uyandırır. Ayrıca kahvaltınızdaki besinleri sindirirken oluşturacağınız enerji ile sabah titremelerinizi de bir ölçüde azaltabilirsiniz.

♦ Su tüketimine ara vermeyin
Kış mevsiminde en sık karşılaşılan durumlardan biri yetersiz su tüketimi. Fakat bağışıklık sistemini zayıflatabilecek zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırılabilmek ve vücut ısısını dengede tutabilmek için düzenli olarak su içilmeli. Her gün en az 8-10 su bardağı su içmeye özen gösterin. Sıvı alımınızı ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler ile destekleyebilirsiniz.

♦ Antioksidan kaynaklarını tüketin
Kış döneminde vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında ve yeterli antioksidan tüketiminde mevsim meyve ve sebzelerinin önemi oldukça büyük. Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler (ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, Brüksel lahanası, turp, şalgam, pancar, kereviz, domates, havuç, limon, kuşburnu, elma, kivi, portakal, mandalina gibi) beslenme düzeni içerisinde sıklıkla yer almalı. Vitamin takviyesine başlamadan önce doktora başvurmak gerekiyor.

♦ Besin değeri yüksek yağları tercih edin
Omega 3 (balık, balık yağı, fındık, ceviz) ve omega 9 (zeytinyağı, fındık yağı) yağ asitleri bağışıklık sistemini olumlu etkilerler. Haftada 2 kez balık tüketilmeli.

♦ Günlük beslenmenizde bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotikleri ihtiva eden yoğurt, ayran ve kefir gibi gıdalara yer verin.

♦ Yeterli uyku ve fiziksel aktivite de bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde en az 6-7 saat uyumaya çalışın. Kışın açık alanlarda egzersiz yapmak sizi zorluyorsa spor salonunda veya evde aktif olmaya devam edin.

♦ Size uygun diyet programıyla vücut direncini düşürmeden formda kalmak mümkündür. Doğru bir beslenme programı uygulamak, bağışık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklar açısından da önleyici yol oynamakta.

cukurda-defineci-avi-540867-1.