AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta “Sağlıkta çağ atladık” diye övünürken 6 kentin hastane projesinin rafa kaldırıldığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, hastane projelerini ‘ödenek yetersizliği’ nedeniyle birer birer iptal etti.

Hastane projeleri rafa kaldırılmış

İsmail ARI

Kötü ekonomi yönetimi nedeniyle ülkede hastane projeleri bile durdu. Sağlık Bakanlığı’nın birçok kentte yapacağı hastane inşaatlarının ihaleleri, ödenek yetersizliği nedeniyle birer birer iptal edildi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ve 6 kente inşa edilmesi planlanan 6 ayrı hastane projesinin ihalesi iptal edildi. İhalelerin iptal gerekçesi ise “Bütün tekliflerin ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” şeklinde açıklandı.


Özellikle 2021’in son aylarında liranın, avro ve dolar karşısında hızla erimesiyle inşaat malzemelerinin fiyatları da kısa sürede adeta uçtu. Hastane inşaatı ihalelerine katılan şirketler de Sağlık Bakanlığı’nın ayırdığı bütçenin çok üzerinde teklif verince bakanlık ihaleleri iptal etti. Hastane projelerinin akıbetinin ne olacağına ilişkin de bir açıklama yapılmadı.

6 HASTANE İHALESİ İPTAL

Sağlık Bakanlığı’nın Bingöl, Kars, İzmir, Maraş, Konya ve Adana’da hayata geçireceği hastane projelerine ilişkin ihale süreçlerinin kasım ve aralık ayında tamamlanması gerekiyordu. Buna karşın ödenek yetersizliği nedeniyle ihaleleri iptal edilen projeler şu şekilde:

Toplam 100 bin 899 metrekare inşaat alanı olması planlanan 500 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi ve bin 600 metrekare büyüklüğündeki aşevi ihalesi 6 Ocak'ta iptal edildi.

Adana’ya yapılacağı açıklanan 25 bin metrekarelik 100 yataklı Yüreğir Devlet Hastanesi’nin ihalesi ise 29 Aralık 2021’de iptal oldu.

140 bin metrekare büyüklüğünde olması planlanan 500 yataklı Kars Devlet Hastanesi’nin ihalesi de 19 Aralık 2021 tarihinde iptal edildi.

İzmir’in Selçuk İlçesindeki 50 yataklı Selçuk Devlet Hastanesi’nin ikmal inşaatı ihalesinin 11 Kasım 2021’de iptal edildiği açıklandı.

Maraş’ın Afşin ilçesine yapılması planlanan 44 bin metrekare büyüklüğündeki ve 150 yataklı devlet hastanesinin ihalesi 10 Kasım 2021’de iptal edildi.

Konya’daki Akşehir Devlet Hastanesi’nin 18 bin metrekare büyüklüğündeki 150 yataklı ek bina inşaatı ihalesinin de 10 Kasım 2021’de iptal edildiği duyuruldu.

PARA RANT HASTANELERİNE

Devlet hastanesi ihalelerini iptal eden iktidar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “hayalim” dediği ve rant projesi olarak nitelendirilen şehir hastanelerine ise milyarlarca lira ödemeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2022 Yılı Performans Programı’na göre, sadece bu yıl şehir hastanelerini işleten şirketlere 21 milyar 564 milyon TL ödenecek. Şirketlere 2023 yılında 24 milyar 255 milyon TL ve 2024 yılında ise 25 milyar 808 milyon TL aktarılacağı belirtiliyor.

***

Okul ihaleleri de iptal edildi

Yalnızca hastaneler değil, okul ihaleleri de birer birer iptal edilmişti. İstanbul’da 64’ü aralık ayı içerisinde olmak üzere geçen yılın son 6 ayında 72 okul inşaatı ihalesi Valilik tarafından iptal oldu. İhalesi iptal edilen okulların 45’i ilkokul, 23’ü ortaokul ve 4 tanesi anaokulu olacaktı. Yurt genelinde ise 2021 yılında inşaatından vazgeçilen okul sayısı 90’ı buldu.