Yanlış sağlık politikaları nedeniyle hekimler istifa ediyor, hizmet verdikleri bölümler uzman eksikliği nedeniyle kapatılıyor veya uzun süre boyunca doktorsuz kalıyor. Kentlerdeki hastalar ise mağdur oluyor.

Hastane var doktor yok
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla beraber hekimler ve sağlık çalışanlarının ağırlaşan çalışma koşulları, yaklaşık 2,5 yıldır süren pandemiyle beraber daha dayanılmaz hale geldi. Çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi, sağlıkta şiddet ve hasta yükü nedeniyle hekimler kamudan istifa etmeye devam ederken, birçok hekim göç ediyor.

Hekimler yurtdışında çalışmak için gerekli olan ‘iyi hal belgesi’ni alarak istifa edip Türkiye’yi terk etmeye devam ediyor. Türk Tabipler Birliği (TTB) verilerine göre 2022’nin yedi aylık sürecinde bu belgeyi alarak yurtdışına göçmeye hazırlanan hekim sayısı 1402’ye ulaştı. TTB, yıl sonuna kadar 2 bin 500 ila 3 bin hekimin Türkiye’ye terk etme hazırlığında olduğunu açıkladı.

Hekimlerin istifaları ve göçleriyle beraber kentlerde uzman hekim eksikliği her geçen gün daha fazla artıyor. Yarım milyondan fazla nüfusu olan Çanakkale’nin birçok ilçesinde hekim eksikliğinden dolayı hastalar mağdur oluyor.

Çanakkale Devlet Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji bölümü yok. Çan ilçesinde kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, KBB, enfeksiyon hastalıkları, beyin cerrahisi, radyoloji bölümleri doktorsuz. Gelibolu Devlet Hastanesi’nde kadın hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları bölümlerinde de durum aynı. Biga Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji ve göğüs hastalıkları doktorları yok. Yenice Devlet Hastanesi’nde kadın doğum, çocuk hastalıkları, genel cerrahi bölümleri de doktorsuz. Ezine Devlet Hastanesi’nde de KBB doktoru olmadığı için bölüm hizmet dışı.

‘ALAN DIŞI ÇALIŞANLAR VAR’

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, “Çanakkale Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji, çocuk kardiyoloji ve kadın doğumda sıkıntı olduğunu biliyoruz. Hekim eksikliğinden dolayı nöbet sayıları ve iş yükü çok yüksek durumda. Bu problemler bir türlü çözülemiyor. Çanakkale’den giden taleplere Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli yanıtın verilmediğini düşünüyoruz. İlçelerdeki uzman hekim eksiklikleri geçici görevlendirmelerle çözülmeye çalışılıyor. Uzman hekim eksikliği her geçen gün daha da artacak. Yurtdışına göç eden hekimlerin dışında kamudan ciddi bir istifa dalgası var. Hekimler özele yöneliyor veya kendi muayenehanelerini açıyor. Daha da kötüsü hekimlik dışı alanlarda çalışmaya başlayanlar bile var” dedi.